Ce primesc de la stat românii care renunţă la recalcularea pensiei şi aleg să muncească după pensionare

Stan Filon 14.06.2022, 21:14
Ce primesc de la stat românii care renunţă la recalcularea pensiei şi aleg să muncească după pensionare

Guvernul României vrea ca românii să rămână în câmpul muncii cât mai mult timp, iar pentru acest lucru pregătește condiții cu care să-i atragă pe muncitorii români, chiar și după ce aceștia împlinesc vârsta de pensionare. Autoritățile pregătesc acum un pachet de stimulente pentru români, pentru ca aceștia să aleagă să nu se pensioneze și să rămână în câmpul muncii. Cea care a venit cu detalii a fost Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei.

Iată ce primesc de la stat românii care aleg să muncească după pensionare

Guvernul pregătește un set de stimulente pentru românii aflați în prag de pensionare. Viitorii pensionari sunt astfel încurajați să rămână mai mult în câmpul muncii. Unul dintre aceste stimulente îl reprezintă scutirea contribuțiilor pentru banii câștigați. Românii trebuie însă s-și dea acordul pentru renunțarea la recalcularea pensiei. Iată ce spune Doina Pârcălabu, fostul director al casei Naționale de Pensii, actual secretar de stat în Ministerul Familiei

„Acest stimulent care se acorda pentru calculul pensiei când o persoana rămâne în activitate după vârsta pensionarii. Aici cred că putem aduce îmbunătățiri în sensul cuantificării semnificativă a acelui supliment în ceea ce privește orice an care contribuie după vârsta pensionarii. Sau putem să gândim şi o altă variantă în sensul scutirii de la plata contribuiților, astfel încât suma câștigată să fie scutită de plata contribuțiilor şi să nu-şi mai invoce dreptul corespondent de recalculare a pensiei. Pot fi gândite măsurile în variante combinate.

Iata ce primesc de la stat romanii care aleg sa munceasca dupa pensionare
Iata ce spune Doina Parcalab (foto) ca primesc de la stat romanii care aleg sa munceasca dupa pensionare

„Avem foarte mulţi ingineri pregătiți înainte de ’89”

Pe de alta parte, se pot imagina forme de sprijin pentru angajatori care utilizează vârstnici în meseriile care nu se mai regăsesc în completarea cerinței pe piaţa muncii. Avem foarte mulţi ingineri pregătiți înainte de ’89 care pot să-şi aducă prinosul lor la dezvoltarea economiei. Aceasta idee îmi aparține şi o propunere care poate fi făcută şi analizată şi văzut în ce măsura poate fi şi adoptată. Sunt multe variante de a discuta pentru diversificarea activităților pentru persoanele vârstnice, plecând de la activități culturale care le acoperă nevoia de îmbogățire sufletească, nevoile economice şi nevoia de ajutor în cadrul aceleiași generații. Avem un minister dedicat familiei care își propune abordarea integrată a problematicii familiei, de la copii până la vârstnici.

Încercăm să identificam problematicile şi să vedem în ce măsura pot fi reglementate în sensul de a diversifica formele de sprijin pentru familie şi de a le face țintite către cele care au intradevar nevoie de a fi sprijine”, a precizat Doina Pârcălabu, fost şef a Casei de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei în emisiunea News Magazine de la Antena 3.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...