Ce prevede documentul de Securitate semnat astăzi de România, Franța și Olanda. Ministrul Bogdan Aurescu întărește speranța aderării la Schengen

Badea Violeta 27.01.2023, 20:57
Ce prevede documentul de Securitate semnat astăzi de România, Franța și Olanda. Ministrul Bogdan Aurescu întărește speranța aderării la Schengen

România, Franța și Olanda au semnat vineri, 27 ianuarie, o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul securităţii. Documentul a fost semnat de miniştrii de Externe ai celor trei ţări. Este vorba despre Bogdan Aurescu, Catherine Colonna şi Wopke Hoekstra. Iată ce prevede actul!

România, Franța și Olanda au semnat un document de Securitate

Zi importantă astăzi pentru țara noastră. Ministerul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit astăzi, pe data de 27 ianuarie, cu Catherine Colonna şi Wopke Hoekstra, ministrul de Externe al Franței și cel al Olandei.

Cei trei oficiali au semnat o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul securităţii și, totodată, au discutat despre aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Miniștrii francez și olandez au spus că vor sprijini activ România în atingerea acestui obiectiv extrem de important, transmite MAE.

„România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient.

Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung”, se menționează în declarație.

Cele trei țări vor încerca să stopeze migraţia ilegală, în conformitate cu Pactul UE. „Aderarea României va fi o demonstraţie clară a principiului că aderarea este posibilă atunci când condiţiile pentru aceasta sunt îndeplinite.

România, Franţa şi Olanda consideră că rezilienţa spaţiului Schengen şi în special controlul eficient la frontieră sunt de importanţă majoră şi ţările sunt angajate să colaboreze, inclusiv cu alţi parteneri, pentru a face graniţele externe ale UE mai sigure”, se mai precizează în declaraţie.

Citește și Lovitură teribilă pentru planurile cancelarului Austriei. Răspunsul primit după ce a refuzat intrarea României în Schengen!

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu

Declaratiile lui Bogdan Aurescu după întâlnirea cu cei doi miniștri

În urma discuțiilor, Bogdan Aurescu și cei doi miniștri, Catherine Colonna şi Wopke Hoekstra, au susţinut o conferinţă de presă. „Am evidenţiat şi astăzi că aşteptarea României privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie este legitimă, deplin justificată, fiind considerată atât de partenerii europeni, cât şi de instituţiile europene ca fiind expresia unui efort puternic, pe care noi l-am făcut în ultimii ani, dar inclusiv în ultima perioadă, aceşti parteneri ai noştri şi aceste instituţii recunoscând pe deplin eforturile şi aceste progrese realizate de România”, a spus oficialul român, citat de Agerpres.

Totodată, Bogdan Aurescu a precizat că țara noastră va continua să fie o parte a soluţiei pentru consolidarea securităţii, pentru protejarea eficientă a frontierei externe a Uniunii Europene (acest lucru fiind consemnat și în declarația semnată astăzi) în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv în beneficiul cetăţenilor români.

„Aceasta este poziţia României, chiar dacă noi respingem conexiunea artificială dintre aderarea la Schengen şi evoluţiile la nivel european în materie de migraţie ilegală”, a mai adăugat şeful diplomaţiei române.

Citește și S-au reluat discuțiile cu Austria pentru aderarea României la Schengen. „Am convingerea că 2023 e anul aderării”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...