Ce presupune șomajul tehnic și ce în condiții se poate acorda

Raluca Juncu 18.03.2020, 13:16
Ce presupune șomajul tehnic și ce în condiții se poate acorda

Tot mai mulți angajatori au recurs la metoda șomajului tehnic dispus pentru salariați, în contextul în care răspândirea coronavirusului a dispus adoptarea unor măsuri necesare pentru a proteja expunerea la contactul cu virusul. Cum se dispune intrarea unui angajat în șomaj tehnic?

Cum este definit șomajul în Codul Muncii

Șomajul tehnic reprezintă întreruperea activității angajatorului în baza articolului 53 din Codul Muncii, perioadă în care salariaţii beneficiază de o indemnizaţie plătită din fondul de salarii, potrivit explicațiilor care se regăsesc în Codul Muncii.

Procedurile de dispunere în șomaj tehnic
Procedurile de dispunere în șomaj tehnic

Întreruperea activității la care angajtorul recurge trebuie să includă o constatare de ordin economic, tehnologic, structural sau de orice altă natură similară.

Indemnizația pentru persoanele care nu vor mai realiza activități de muncă în cadrul unui angajator nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază încasat până în acel moment.
Iată ce prevede, mai exact articolul 53 din Codul Muncii:

  • „(1) – Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
  • (2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.”

Totodată, în perioada indemnizației de șomaj de minimum 75%, angajatorul nu va datora, către stat contribuțiile la sistemul asigurărilor pentru șomaj.

Ce companii din România au anunțat că au dispus indemnizații de șomaj tehnic

În România, pe fondul adâncirii crizei cauzate de coronavirus, mai multe companii au luat recent decizia de a-i dispune pe salariați în regim de șomaj tehnic. Automobile Dacia a anunțat miercuri că suspendă temporar activitatea de la Uzina Mioveni, în perioada 18 martie- 5 aprilie, timp în care salariații vor fi plătiți cu 85% din salariu.

Un alt constructor auto, Ford, a transmis marți că cei 6000 de angajați de la Uzina din Craiova vor fi plătiți cu 78% din salariu, în contextul suspendării temporare a liniei de producție. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu spune că în privința Uzinei de la Ford, va încerca să ajute compania și va dispune, totodată măsuri și pentru a oferi sprijin financiar și celorlalte business-uri care se află în situații similare.

„Am primit şi noi astăzi (n.red. miercuri) informaţia de la Ford. Compania va susţine primele două săptămâni şomajul tehnic. Suntem în discuţii cu Ford cum putem să ajutăm după aceea. Intenţia noastră este ca nicio companie, pe cât posibil, să nu fie afectată permanent în această perioadă, să susţinem toată industria să putem să trecem peste.

Am un mesaj pentru celelalte companii care o duc mai bine în această perioadă şi sunt câteva companii care o duc mai bine: să-şi plătească impozitele la timp, pentru că acele impozite le vom redistribui către acele sectoare din economie care nu o duc foarte bine”, a spus Ministrul Finanțelor, potrivit Mediafax.

Și alte business-uri au recurs la aceste măsuri, printre acestea se numără și Mobexpert, unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă şi decoraţiuni, Pirelli, un important producători de componente auto din România.

 

Urmăriți Impact.ro și pe