VIDEO EXCLUSIV

Ce pregătește Alice Ene, pilotul de 14 ani din România care a intrat în Cartea Recordurilor: „Am șanse să ies campioană națională. Și bunica a insistat”

Gabriela del Pupo 28.09.2022, 13:18
Ce pregătește Alice Ene, pilotul de 14 ani din România care a intrat în Cartea Recordurilor: „Am șanse să ies campioană națională. Și bunica a insistat”

Alice Ene a fost de mică o figură aparte în motorsportul românesc în special datorită performanțelor deosebite obținute an de an de la o vârstă la care majoritatea fetelor sunt mai degrabă atrase de păpuși. Pasiunea i-a fost insuflată de tatăl ei, la rândul lui pilot, și după ce activitatea sa a fost analizată timp de un an de comisia care decide cine se califică pentru a intra în Cartea Recordurilor, în urmă cu doar câteva săptămâni, Alice a primit certificatul care o declară cea mai tânără câștigătoare a Drift King International Series. Alice a vorbit în exclusivitate pentru Impact.ro despre ce înseamnă intrarea în Cartea Recordurilor și ce provocări o așteaptă în continuare.

Abia intrată în clasa a noua și deja în prima jumătate a clasamentului la o competiție PRO europeană

Alice Ene a avut ocazia anul acesta să participe la o competiție unde a concurat cu piloți maturi care au zeci de ani de experiență în spate. A fost pentru prima dată când și-a încercat forțele în liga profesionistă de prim rang dar spune că este dispusă ca la anul să facă acest pas și pentru celelalte competiții. Deocamdată pentru celelalte etape de anul acesta va concura la PRO 2, dar are mari șanse să ajungă campioana României în următoarea etapă.

„Cel mai important eveniment la care am participat până acum a fost în Germania, Nurburgring Drift Cup, am fost în primul rând să văd cum este, am fost pentru prima dată la clasa pro, și m-am calificat pe locul 22 din 50 de piloți. Nu este la fel ca în imaginile de pe social media, este de trei, patru ori mai frumos. Mi-a plăcut foarte mult și atmosfera, m-am înțeles foarte bine și cu toți piloții de acolo, majoritatea piloților au venit la mine și m-au felicitat.

Este un circuit dificil, inițierea a fost cu 160 km/h, nu mă așteptam să mă descurc atât de bine, a contat foarte mult pentru mine. Ceilalți piloți au cam 30-40 de ani, nu au mai fost piloți la fel de tineri ca mine.

Deocamdată în Campionatul național Ro Drift și în Campionatul European încă sunt la clasa PRO 2 dar de la anul o să trec la clasa PRO. Nu putem să participăm la ambele clase deodată, trebuie să alegem.” a declarat sportiva.

Alice a vorbit și despre cât de greu îi este să se mențină la acest nivel. Iată ce o așteaptă pe tânăra noastră campioană

„Am avut 10 etape, mai avem și evenimente la care facem demonstrații, și anul acesta mai am două etape, finala Campionatului Drift King, în Grecia, și Finala Campionatului României care se va desfășura în București, încă nu știm sigur locația. Anul trecut am avut noroc în Campionatul European și în cel Național s-a stricat mașina și anul acesta a fost invers. În Campionatul Național acum sunt pe locul doi și am șanse să ies campioană națională sau vicecampioană națională.

Drif-ul este foarte imprevizibil se poate întâmpla orice, eu zic că am mari șanse să rămân pe podium.” a mai precizat Alice.

 

Cum s-a ajuns la Cartea Recordurilor?

Ideea de a informa Guinness World Records a venit chiar de la cei care jurizau an de an performanțele obținute la competiții. După un efort care a presupus implicarea „managerilor” ei, adică a familiei, Alice Ene a primit și certificatul de atestare a faptului că performanțele ei sunt de neegalat. Nici un alt pilot de drift nu a reușit să câștige un titlu atât de important ca cel care a făcut-o pe Alice „Regina Europei la Drift”.

„Au fost multe demersuri, mai mult mami și tati s-au ocupat, pentru că eu eram la o etapă de concurs când s-au întâmplat astea. A trebuit să fac poze cu oamenii care ne-au, să semnez, să dăm dovezile performanțelor. Arbitrii au venit cu această idee de a încerca să intrăm în Cartea Recordurilor pentru că au zis că nu au mai văzut așa ceva până acum. Un copil de 14 ani să facă performanțele pe care le-am realizat eu. Chiar și bunica mea a insistat.” spune Alice.

Chiar și sora sa Sarah, care are doar 10 ani face parte din echipa tehnică deși deocamdată nu vrea să îi calce pe urme.

 

 

Finanțare și recunoaștere. Ministrul a postat pe Facebook, deocamdată nu este în plan nici o ceremonie

Anul trecut după titlul european obținut Eduard Novak s-a întâlnit cu Alice Ene iar anul acesta a felicitat-o printr-o postare pe Facebook pentru performața de a fi recunoscută de Cartea Recordurilor. Alice a mers și la Federația Română de Automobilism Sportiv să se întâlnească cu președintele federației, Norris Măgeanu, însă tot într-un cadru mai puțin oficial.

“Fiecare pas de acest gen e important și încununează eforturile celor care obțin aceste rezultate. Pentru Alice Ene această performanță extraordinară vine pe fondul multor participări în competiții și a unui timp foarte îndelungat pe care îl petrece în mașina de curse”, a spus Norris Măgeanu.

Deocamdată nu se întrevede nici un suport altul decât cel din partea sponsorilor. Fiecare etapă costă cam 5000 de euro iar cheltuielile cele mai mari sunt cu schimbarea cauciucurilor dar și cu combustibilul, în special în ultima perioadă.

„Fără sponsori nu am putea face performanță, chiar suntem la limită cu bugetul anul acesta, nu pot să particip la o competiție în Grecia în perioada următoare pentru că nu ne prea ajunge bugetul. Să sperăm că pentru la anul o să mai găsim sponsori care să ne ajute.

Tocmai am intrat în clasa a noua la liceu, nu am probleme și cu școala și cu drift-ul. Am învățat anul acesta că trebuie să mă odihnesc, să mă pot concentra la etape. Nu prea avem loc unde să ne antrenăm, mai mult la etape, unde avem uneori chiar și o zi întreagă.

Nici bugetul nu ne permite, ar fi foarte costisitor să mă duc eu să închiriez un circuit. Avem lângă București un circuit dar nu putem merge acolo mereu, când este urgent să testăm mașinile. Etapele, competițiile sun și antrenamente”, spune Alice Ene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...