Ce poți să faci dacă îți expiră permisul auto în timpul stării de urgență. Ai această opțiune

Diana Radu 25.03.2020, 18:28
Ce poți să faci dacă îți expiră permisul auto în timpul stării de urgență. Ai această opțiune

Ordonanța Militară numărul 3 emisă de Klaus Iohannis, care a intrat în vigoare azi, 25 martie ora 12:00, stipulează și ce se întâmplă cu documentele care ies din termenul de valabilitate, precum permisul auto. Iată ce prevede ordonanța!

Ce trebuie să știi despre expirarea permisului în starea de urgență

Potrivit Ordonanței Militare nr. 3 șoferii pot circula cu permisul sau cu autorizația de circulație expirate pe perioada stării de urgență. Acest lucru este valabil și pentru celelalte documente care au ieșit din termenul de valabilitate pe perioada stării de urgență. Însă, actele trebuie schimbate în termen de 90 de zile după expirarea stării de urgență.

stare de urgenta, permis auto expirat, ordonanta militara
Ce trebuie să știi despre expirarea permisului în starea de urgență

„Șoferii care continuă să execute curse externe, având atestatul expirat, sau a cărui valabilitate urmează să expire în perioada situației de urgență. trebuie să fie conștienți însă de faptul că există posibilitatea ca în țările de destinație, precum și în cele tranzitate, să întâmpine dificultăți mai mult sau mai puțin discutabile”, a afirmat Sandor Gabor, președintele Institutului de Formare Profesională în Transporturi Rutiere.

Astfel, în baza dispozițiilor articolului 14 al Decretului nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, toate documentele eliberate de autoritățile publice își mențin valabilitatea pe perioada stării de urgență. Atenție măsura este valabilă doar pentru documentele emise de o Autoritate Publică. Așadar, asigurarea auto obligatorie RCA nu intră în această categorie de excepții.

În privința Inspecției Tehnice Periodice a autovehiculelor, care este emis de Registrul Auto Român se așteaptă mai multe clarificări, având în vedere că sunt în joc lucruri care țin de siguranța rutieră, precum circulația cu ITP-ul expirat. Reamintim faptul că ITP-ul se realizează la 12 luni, adică în fiecare an.

De asemenea, și atestatele de pregătire profesională a căror valabilitate expiră pe perioada stării de urgență, se vor considera valabile, însă doar în acest timp și doar pe teritoriul țării noastre.

Urmăriți Impact.ro și pe