Ce poți face, dacă ai fost amendat abuziv în perioada stării de urgență. Îndrumări importante de la avocat

Diana Radu 21.04.2020, 17:07
Ce poți face, dacă ai fost amendat abuziv în perioada stării de urgență. Îndrumări importante de la avocat

Avocatul Daniela Tarău a explicat cum ar trebui să procedezi dacă ai fost amendat abuziv, în condițiile în care au fost restricționate anumite drepturi și libertăți pe perioada stării de urgență. Iată care este procedura pe care trebuie să o parcurgi!

Procedura pe care trebuie să o urmezi în cazul în care ai fost amendat abuziv în perioada stării de urgență

În primul rând va trebui să contești amenda primită în instanțele românești. Plângerea se depune în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii procesului verbal constatator pe raza teritorială a locului în care a vut loc fapta. La contestație se atașează copii după procesul verbal, precum și după actul de identitate. De asemenea, sunt utile orice alte doveditoare care să sprijine afirmațiile. Important de precizat ar fi și faptul că este util să aveți un martor credibil.

Împreună cu plângerea se mai depune și dovada plății de 20 de lei a taxei judiciare de timbru. „În materie contravențională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac împotriva hotărârii pronunțate, se taxează cu 20 lei.”). Dacă nu depuneți această dovadă de plată a taxei, plângerea va fi anulată, chiar dacă aveți dreptate pe fond.

amenzi abuzive, politia, stare de urgenta
Procedura pe care trebuie să o urmezi în cazul în care ai fost amendat abuziv în perioada stării de urgență. Sursă foto: Libertatea

„Faptul că suntem în stare de urgență, nu înseamnă că nu poți contesta o contravenție, se poate, este o procedură judiciară (…). Mi-au trecut pe lângă ureche o mulțime de întâmplări…s-au dat amenzi „frumoase”. De altfel, înțeleg că guvernanții noștri au luat-o cu titlul de laudă, au dat amenzi în niște cuantumuri uriașe”, a declarat Daniela Tarău, doctor în drept pentru Mediafax.

Declarația pe propria răspundere trebuie completată de români de fiecare dată când ies din cază. În caz contrar, aceștia riscă o amendă minimă de 2.000 de lei, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut şi au următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până acum.

Amenzile primite pentru încălcarea prevederilor impuse de ordonanța militară se pot plăti de pe data de 6 aprilie online, pe site-ul ghișeul.ro, urmând următorii pași:

  1. Accesarea pagini ghișeul.ro
  2. Selectarea secțiunii ”Plătește Amenzi Ordonanțe Militare”
  3. Completarea formularului, cu datele solicitate
  4. Efectuarea plății prin completarea datelor de card, în pagina securizată a procesatorului de plăți.
Urmăriți Impact.ro și pe