Vestea că Simona Halep a fost testată pozitiv la un control antidoping a luat prin surprindere pe toată lumea. Fanii sportivei sunt șocați și nici nu concep faptul că s-ar putea să nu-și mai vadă favorita pe terenul de tenis. În același timp, jucătoarea neagă că s-ar fi dopat și spune că va demonstra acest lucru. Iată ce plan are fostul lider mondial!
Simona Halep trece printr-un moment extrem de dificil. Sportiva a fost depistată pozitiv la un test anti-doping, lucru care a șocat pe toată lumea. Acum, sportiva riscă o suspendare de până la patru ani. Însă, jucătoarea de tenis nu are de gând să lase lucrurile așa, ci este hotărâtă să-și facă dreptate.
Mai întâi de toate, Simona Halep va trebui să dovedească că a ingerat substanța în mod accidental sau în necunoștință de cauză, ca urmare a contaminării unui produs.
De asemenea, sportiva va trebui să demonstreze că nu avea cum să prevadă că substanța cu pricina va ajunge în organism. Conform celor de la Prosport, fostul lider mondial ar fi delegat responsabilitatea pentru medicația sa celor din staff-ul său medical. Totodată, românca nu exclude nici varianta ca pastilele ei să se fi amestecat cu ale altei persoane, care ar fi consumat substanța respectivă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pentru a se apăra, Simona Halep se va adresa tribunalui independent și va insista pentru a nu i se reține și intenția în acest caz. Cel mai probabil, în următoarele săptămâni, sportiva va lua legătura cu acuzatorii, iar apoi va urma o primă audiere.
Dacă se dovedește că jucătoarea de tenis s-a dopat cu bună știință, aceasta va rămâne fără sponsori, ceea ce ar reprezenta o lovitură dură, mai ales din punct de vedere financiar.
Printr-o astfel de situație a trecut și Maria Sharapova. În 2016, rusoaica a fost depistată pozitiv și a fost suspendată, astfel că a rămas fără majoritatea sponsorilor ei.
După ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat, Simona Halep riscă o suspendare de până la patru ani din tenis. Iată ce se precizează în regulament:
„S2. Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice
Interzise permanent (în competiţie şi în afara competiţiei)
Toate substanţele interzise din această categorie sunt substanţe nespecifice.
Sunt interzise următoarele substanţe, precum şi alte substanţe cu structură chimică similară sau efect(e) biologic(e) similar(e):
1. Eritropoietina (EPO) şi agenţii care afectează eritropoieza, incluzând, dar nelimitându-se la:
1.1. agonişti ai receptorilor eritropoietinei, de exemplu: darbepoetina (dEPO); eritropoietina (EPO); derivaţi pe bază de EPO [EPO-Fc; metoxi polietilen glicol-epoetina beta (CERA)]; agenţi mimetici EPO şi derivaţii lor (de exemplu: CNTO 530, peginesatida);
1.2. agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia (HIF), de exemplu: cobalt; daprodustat (GSK 1278863); IOX2; molidustat (BAY 85-3934); roxadustat (FG-4592); vadadustat (AKB-6548); xenon”, este fragmentul din regulament care o incriminează pe sportiva noastră.