Ce pericole ne amenință după valul de căldură din ultimele zile. Avertismentul lansat de specialiști

Beatrice Dumitru 19.01.2023, 09:10
Ce pericole ne amenință după valul de căldură din ultimele zile. Avertismentul lansat de specialiști

Iarna aceasta ese una a extremelor, de la temperaturi peste valorile normale, la ninsori și ploi abundente. În România, dar și în Europa, la început de an, s-a înregistrat cel mai intens val de căldură din istorie pentru această perioadă. Însă, după aceste zile cu temperaturi ridicate vremea se schimbă, iar specialiștii lansează un avertisment.

Avertismentul specialiștilor. Ce urmează după valul de căldură

Vremea și-a făcut de cap în luna inanuarie, fiind o iarnă a extremelor. În timp ce în nordul Peninsulei Iberice a nins puternic, în Serbia inundațiile au creat probleme. În Italia, Lazio și Catania, au fost afectatea de ploile torențiale, iar în  Toscana sau Sardinia au fost anunțate ninsori.

Și în România vremea se va schimba după zilele cu temperaturi care au ajuns la 20 de grade Celsius, care nu se potrivesc deloc cu data din calendar. Ziua de 18 ianuarie a fost considerată cea mai calda zi de ianuarie din istorie. Dar după această perioadă, vremea se va schimba radical și iarna va intra în drepturi în unele regiuni ale țării, iar specialiștii au lansat un avertisment.

Ce pericole ne amenință după valul de căldură din ultimele zile. Avertismentul lansat de specialiști
Val de căldură în Europa la ânceputul anului 2023.

„Din păcate, schimbarea climei decimează atmosfera, arătându-și colții în această iarnă extremă, care ne va înfricoșa la mai toate capitolele și țara noastră nu este sub nicio forma un caz izolat. Acest ianuarie foarte cald a adus recorduri în mai multe țări din Europa. Ceea ce este poate cel mai periculos este riscul de înflorire a multor specii de pomi fructifer și nu numai, așa cum am văzut la caiți. Continuăm să consideram că finalul lui Ianuarie poate face o tranziție spre rece, iar sosirea frigului ar fi catastrofală pentru multe culturi agricole”, scriu pe pagina de Facebook specialiștii de la Climatologie și Prognoze Globale.

Căldură și ceva ploi în Sud-Est, ninsori și viscol în Transilvania

Potrivit specialiștilor, o depresiune mediteraneană formată recent va traversa țara noastră, dinspre Sud-Vest, spre Nord-Est și, la inceput, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în majoritatea regiunilor, cu excepția zonelor montane. În Transilvania, pe fondul masei de aer rece sosită dinspre Europa de Vest, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, stratul depus urmând să măsoare până la 7-8 centimetri. În Oltenia și în Nordul Moldovei, precipitațiile vor fi sub formă de ploi.

La sfârșit de săptămână, vremea va fi una capricioasă, iar acest lucru nu este neobișnuit pentru perioadele de perturbare puternică a regiunii polare. Ceea ce este extrem de neobișnuit este această căldură care se poate observa în valorile de temperatură care stabilesc noi recorduri pentru țara noastră.

Masa de aer rece dinspre Vestul Europei va avansa spre țara noastră, iar la sfârșitul săptămânii, este de așteptat ca acest transport de aer foarte cald să înceteze, urmând ca temperaturile să revină la valori ceva mai acceptabile. În weekend vor fi și câteva ploi în Sud-Est, însă cantitățile vor fi reduse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...