Ce pericol ne pândește în magazine, de sărbători. ANPC transmite un avertisment dur

Andreea Bisinicu / 04.12.2020, 15:50
Ce pericol ne pândește în magazine, de sărbători. ANPC transmite un avertisment dur

Ce pericol ne pândește în magazine, de sărbători. ANPC transmite un avertisment dur tuturor românilor. Care sunt alimentele pe care trebuie să le evităm, cu orice preț, în această perioadă. Paul Anghel, director ANPC, a explicat care sunt alimentele de care trebuie să ne ferim. Acesta face apel în special la dulciurile consumate de cei mici, în perioada sărbătorilor de iarnă. Ce trebuie să scrie pe etichetele bunătăților.

Ce pericol ne pândește în magazine, de sărbători

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, atenţionează părinţii ca, în această perioadă, să cumpere dulciuri pentru copii numai dacă aceste produse sunt însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română şi să ţină cont de toate informaţiile înscrise pe etichetă de producător, informează Agerpres. Șeful ANPC sfătuiește românii să verifice de câteva ori etichetele produselor pe care le cumpără, în special dacă e vorba de dulciuri sau alte alimente consumate în principal de cei mici. Avertismentul de la ANPC vine cu două zile înainte de sărbătoarea cea mai așteptată de copii: Moș Nicolae, cel care umple ghetele copiilor cuminți numai cu bunătăți.

„Atenţionez părinţii care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca, înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane şi ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), să aibă în vedere ca toate aceste produse să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română”, spune Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Părinţii să ţină cont de următoarele recomandări: la dulciurile care conţin coloranţii E 110-galben portocaliu, E 104- galben de chinolină, E 122- Carmoizină, E 129- Roşu allura, E 102- Tartrazina, E 124- Roşu ponceau, etichetarea trebuie să prezinte menţiunea „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”; Ciocolata trebuie să conţină declaraţia privind „substanţa uscată de cacao…% minimum” astfel încât să poată fi ales sortimentul care satisface cel mai bine gustul consumatorului.”, a declarat Paul Anghel, directorul ANPC, conform libertatea.ro.

Paul Anghel, directorul ANPC, vorbeste despre pericolele de pe etichetele dulciurilor de sarbatori
Paul Anghel, directorul ANPC, vorbeste despre pericolele de pe etichetele dulciurilor de sarbatori

La ce trebuie să fii atent pe etichetă, dacă suferi de alergii

Persoanele care suferă de diverse alergii, la fel, trebuie să fie foarte atente la ce dulciuri cumpără. Conform șefului ANPC, pe etichetele produselor trebuie să fie specificate dacă respectivele alimente sunt sau nu contraindicate persoanelor care sunt alergice la o anumită substanță. Paul Anghel îi asigură pe români că eticheta oferă informaţii privind posibilele componente cu efecte alergene, denumirile acestora fiind accentuate pentru a putea fi evidenţiate în lista ingredientelor.

„Dulciurile, ciocolata şi produsele pe bază de cacao (produsele alimentare în general) care se dăruiesc cu preponderenţă cu ocazia sărbătorii lui Moş Nicolae trebuie consumate moderat, cu responsabilitate. În acest sens se va avea în vedere declaraţia nutriţională care oferă informaţiile privind valoarea energetică, conţinutul de grăsimi, conţinutul de acizi graşi saturaţi, conţinutul de glucide, din care conţinutul de zaharuri, conţinutul de proteine şi conţinutul de sare”, a mai spus Paul Anghel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI