Ce pensii au judecătorii Curții Constituționale. Prin ce artificiu au ajuns banii la CCR

Rădulescu Valentin 25.07.2020, 09:36
Ce pensii au judecătorii Curții Constituționale. Prin ce artificiu au ajuns banii la CCR

Judecătorii Curții Constituționale încasează pensii speciale uriașe din partea statului. Totul a venit în urma unei legi adoptate de PSD, de care au beneficiat în mare parte magistrații CCR, nicidecum oamenii de rând. Ce sume plătește statul pentru judecătorii CCR?

Pensii uriașe pentru judecătorii Curții Constituționale

Judecătorii Curții Constituționale beneficiază acum de pensii speciale impresionante. Acestea au fost mărite în anul 2019 cu 160.000 de euro, adică 13.300 de euro pe lună. Așadar, statul român plătește pentru pensiile unor șapte judecători aproximativ 560.000 de euro pe an, adică 47.000 de euro pe lună, ceea ce înseamnă prețul unui apartament cu două camere în Capitală. Potrivit informațiilor după adevarul.ro, judecătorii CCR încasează pensii speciale mărite cu 5.000 de euro. Totodată, în toamnă, CCR va judeca tăierea acestora.

Judecătorii au ajuns să beneficieze de creșterea pensiilor speciale printr-o lege votată de PSD cumulată cu creșterea artificială a salariului brut, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Dar această decizie s-a dovedit a fi doar încă o sursă de bani pentru cei privilegiați, dar nu și pentru oamenii de rând.

Ce pensii au judecătorii Curții Constituționale. Prin ce artificiu au ajuns banii la CCR
Judectori CCR. Sursă Foto: InquamPhotos/George Călin

Pensiile judecătorilor Curții Constituționale

Pensiile speciale pentru judecători conțin sume uriașe de bani. De exemplu, pensia specială pe care o încasează Valer Dorneanu a crescut cu 2.200 de euro lunar, acesta a fost parlamentar PSD în două rânduri, iar PSD l-a trimis la Curte în 2013. Marian Enache, un alt magistrat și fost parlamentar PSD și UNPR, primește o pensie specială mai mare cu 3.000 de euro pe lună. Cea mai mare însă, este pensia pe care o încasează Attila Varga, magistrat sprijinit de UDMR. Acesta a primit o pensie specială majorată cu 5.500 de euro lunar.

Toate aceste măriri au venit după ce în anul 2018, majoritatea partidelor PSD, ALDE și UDMR, au adoptat o lege cu dedicație pentru CCR. Acest proiect a instaurat pensii speciale pentru magistrații Curții în valoare de 80% din indemnizația brută, plus sporuri. În acel an, ca să își țină promisiunea făcută în campania electorală, PSD a trecut contribuțiile sociale de la angajator la angajat. Așadar, au crescut salariile doar pe hârtie, iar în realitate, s-a majorat salariul brut, și oamenii de rând nu rămâneau în mână cu nici un ban în plus. În așa fel, magistrații CCR au câștigat net, pentru că pensia lor specială este calculată în funcție de indemnizația brută. Proiectul de lege a fost inițiat de Slavoliub Adnagi, deputatul care reprezintă minoritatea sârbă în Parlament.

Urmăriți Impact.ro și pe