Ce pensie va încasa, de fapt, Klaus Iohannis după ce va ajunge la vârsta de pensionare

Daria Petrescu 23.02.2020, 21:00
Ce pensie va încasa, de fapt, Klaus Iohannis după ce va ajunge la vârsta de pensionare

Mai este foarte puțin până ce Klaus Iohannis va ajunge la vârsta de pensionare, însă puțini sunt cei care știu care va fi suma aproximativă, pe care Președintele României o va primi lunar.

Klaus Iohannis are un salariu de aproape 27.000 de lei

Klaus Iohannis, în vârstă de 60 de ani,  a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000. El a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

În 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura orașului. Pe 24 noiembrie 2019, a câștigat al doilea mandat de președinte al României, al doilea tur de scrutin. El a obținut peste 66,09% din voturi, împotriva candidatei PSD Viorica Dăncilă. În precedentul mandat el câștigase alegerile în fața lui Victor Ponta.

Salariul președintelui Klaus Iohannis ajunge în acest an la suma de aproximativ aproximativ, 27.000 de lei, adică aproximativ 5,649 euro. Anul trecut, Iohannis avea un salariu de 24.960 de lei. Este foarte posibil ca la vârsta de pensionare, Klaus Iohannis să primească lunar până la 3000 de euro.

Klaus Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar
Klaus Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar

Potrivit declarației de avere pe care și liderul statului a întocmit-o, acesta nu este proprietar de terenuri. El deține două case și trei apartamente. Președintele deține și un cont pe care și l-a deschis la BCR, în anul 1999. Indemnizația sa prezidențială se ridică la suma de 165.100 lei, bani pe care îi primește anual. De asemenea, Prima Doamnă are un salariu de 2.773 lei, în fiecare lună, ca profesoară, în Sibiu.

„Nu este bogată, ci are un câștig asemenea tuturor celor care predau, nicidecum nu are un statut diferit”, ar fi susținut surse din anturajul prezidențial, potrivit cancan.ro.

Klaus Iohannis nu a fost de acord cu creșterea vârstei de pensionare

Președintele Klaus Iohannis susține ideea ca oamenii care doresc să muncească în continuare, după vârsta de pensionare, să poată face acest lucru până la 70 de ani. El arată însă că este vorba doar despre o opțiune, nu despre creșterea vârstei de pensionare.

„Mi se pare o idee bună. Ne confruntăm cu deficit de personal calificat și sunt mulți oameni care ar vrea să continue peste vârsta de pensionare. S-ar atenua deficitul de forță de muncă iar persoanele care doresc și sunt apte să facă acest lucru sunt în general calficate”, a spus Klaus Iohannis.

„Să fie clar, asta nu înseamnă creșterea vârstei de pensionare. Este o opțiune, nu o obligație”, a precizat el.

Vicepremierul Raluca Turcan spunea că există un proiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru, potrivit Digi24.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe