Ce pensie medie se câștigă în România vs Ucraina. Diferența majoră

Andra Daoud 18.04.2022, 12:45
Ce pensie medie se câștigă în România vs Ucraina. Diferența majoră

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că românii au pensii mici față de occidentali. Venitul unui pensionar român este, în medie, de 3 sau 4 ori mai mic decât în țările civilizate din vestul Europei. Există însă și europeni care câștigă mai puțin decât românii atunci când ajung la vârsta pensionării, iar o statistică recentă compară veniturile pensionarilor din 44 de țări din lume. Pe ce loc se situează România și care este situația în Ucraina.

Ce pensie medie se câștigă în România vs Ucraina

Cei de la Picodi.com au analizat valorile indemnizațiilor de pensionare din 44 de țări din lume. S-au luat în calcul pensiile de stat, prestațiile universale și regulate pentru persoanele care au ieșit la pensie, adică așa-numitul pilon I. Analiza s-a concentrat asupra sumelor nete, adică banii pe care fiecare pensionar îi primește efectiv în fiecare lună.

Din cele 44 de țări analizate, România se află pe locul 28 în clasament, cu o pensie medie de 1.857 RON (echivalentul a 376 de euro). Mult mai puțin câștigă pensionarii din Ucraina, Albania și Republica Moldova. Un pensionar din Ucraina, de exemplu, are un venit mediu lunar de 110 euro, în timp ce unul din Republica Moldova încasează 128 de euro. Și în Bulgaria și Serbia pensiile sunt mai mici, în medie, decât în România.

La polul opus, cele mai mari pensii le încasează norvegienii, elvețienii și americanii. Venitul mediu lunar pentru un pensionar în Norvegia este de 1.795 euro, în timp ce în Elveția, media este de 1.704 euro pe lună. Peste 1.000 de euro net încasează și pensionarii din Franța, Spania, Austria, Suedia și Regatul Unit.

Ce pensie medie se câștigă în România vs Ucraina. Diferența majoră
Ce pensie medie se câștigă în România vs Ucraina

Județele din România cu cele mai mici pensii

În România, în prezent, sunt în jur de 4 milioane de pensionari. Peste 90.000 dintre aceștia trăiesc în județul Botoșani, reprezentând aproximativ o treime din populația județului.

80% dintre pensionarii din mediul rural din județ au pensii mici, iar un sfert dintre aceștia trăiesc din pensii sociale, pentru că nu aveau niciun fel de venit. Pe lângă Botoșani, și județele Giurgiu și Vrancea au pensii mici (sub 1.300 de lei pe lună), potrivit Institutului Național de Statistică.

Județul Hunedoara și Capitala sunt singurele din România în care pensia medie a trecut de pragul de 400 de euro în anul 2021. În aceste zone sunt aproximativ 13% dintre pensionarii din România. Un pensionar din București încasează lunar, în medie, 2.026 de lei, potrivit INS. Și în județele Brașov, Gorj, Galați și Pravoha pensiile medii sunt peste 1.700 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe