EXCLUSIV

Victor Socaciu a murit. Ce pensie avea artistul după ce rămăsese fără o mare parte din venituri EXCLUSIV

Alexandru Catalan, Iancu Andreea 27.12.2021, 14:46
Victor Socaciu a murit. Ce pensie avea artistul după ce rămăsese fără o mare parte din venituri EXCLUSIV

Update 27 decembrie. Victor Socaciu s-a stins din viață astăzi, spre marea surprindere a celor care l-au admirat de-a lungul carierei sale. Artistul avea doar 68 de ani și se afla sub îngrijire medicală în ultima perioadă. Acesta se afla în spital, internat de o lună de zile. Muzician, compozitor, cântăreţ, chitarist, realizator şi prezentator TV, dar şi politician şi ulterior diplomat, cântărețul a plecat dintre noi, urmând alte nume mari care au pierit în ultimii ani. Ultima sa apariție publică a avut loc în urmă cu mai multe luni, la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk „Om bun” la Breaza.

Din păcate, artistul a plecat din această lume cu o supărare mare, legată de pensia pe care o încasa. Victor Socaciu avea două supărări majore în această perioadă a anului. Unul dintre cei mai îndrăgiți soliști de muzică folk din România și-a deschis sufletul pentru impact.ro, înainte de tragedie, subliniind că în ciuda greutăților pe care le încearcă „nu se plânge” niciun moment de situația în care se află.

Știrea inițială

Motivul supărării sale

”Trăiesc cu o pensie de 1.700 de lei. Atât mi-a dat statul după cei 50 de ani în care am activat ca artist. Sunt încă supărat pe faptul că indemnizația de parlamentar de 3.0000 de lei, căci am fost parlamentar între 2008 și 2012, mi-a fost anulată.

Cineva a considerat că este o pensie specială. Eu nu o văd altfel decât ca o indemnizație, nu ca o pensie. Atunci ce să mai spunem despre acele pensii de peste 30.000 sau 35.000 de lei? Acelora cum să le mai spunem dacă cele de 3.000 de lei sunt pensii speciale?”, se întreabă retoric Victor Socaciu.

Ce nu înțelege

El adaugă că asemenea indemnizații există în mai multe țări din lume, existând o pensie primită înclusiv de către cei care au fost cândva membri ai Parlamentului European.

”Mi-am reprezentat țara cât de bine am putut și ca parlamentar, nu doar ca artist. Nu înțeleg în baza căror argumente s-a luat decizia anulării indemnizației în cauză.

Am fost și consul al României la Montreal. Să nu credeți că am în prezent vreun beneficiu material în urma acelui lucru. Nimic, absolut nimic!”, adaugă el.

Victor Socaciu se simte foarte bine
Victor Socaciu

S-ar fi așteptat la mai multă recunoștință

Socaciu mai spune însă și că își dorește ca nimeni să nu creadă că se plânge pe seama sorții sale. ”Nu vreau însă să creadă cineva că mă plâng. Nu, nu mă plâng”, afirmă el cu amărăciune, lăsând totuși să se înțeleagă că s-ar fi așteptat la ceva mai multă recunoștință.

”Ca artist liber profesionist, statul român nici nu mi-a recunoscut toată perioada în care am muncit. Mai știe cineva că pe vremea comuniștilor existau atestate speciale pentru artiști și acelea se obțineau cu greutate? Mă cam îndoiesc! Singura mea consolare stă în întâlnirea cu publicul și în familia mea.

Mă bazez în special pe soția mea, cea care m-a îngrijit cu devotament ori de câte ori am avut nevoie!”, spune tot Victor Socaciu.

Întâlnire cu fanii

La cei 68 de ani, Socaciu nu ezită să se continue să se întâlnească cu fanii muzicii folk, așa cum o va face și sâmbătă, 23 octombrie, la Constanța: ”Asta e a doua mea supărare. Că pandemia asta ne-a tăiat legăturile cu cei ce ne iubesc muzica.

Cred că va dura cel puțin încă doi ani până când ne vom întoarce la ceea ce am avut până în 2019. De aia spun, că m-ar bucura cel mai mult să ne permită să mai cântăm fanilor noștri, fie și mai rar, dar să cântăm!”.

Testări înainte de spectacole

Cel ce a stat în spital, în această primăvară, din cauza infectării cu virusul Sars-Cov-2, precizează că nu se teme de virus, atunci când e vorba să se întâlnească cu marele public.

”Ne testăm de fiecare dată înainte de concerte și respectăm toate regulile sanitare impuse. În plus, cei mai mulți dintre noi ne-am și vaccinat, așa că de aia îmi doresc să putem să ne întâlnim și în perioada ce vine. Deși viitorul se anunță sumbru pentru cei mai mulți dintre români!”, conchide Victor Socaciu.

Urmăriți Impact.ro și pe