Ce pensie ar trebui să aibă românii, în funcție de salariu. Vicepremierul a făcut anunțul, iată care ar fi suma maximă

Nicu Stan 16.06.2021, 11:35
Ce pensie ar trebui să aibă românii, în funcție de salariu. Vicepremierul a făcut anunțul, iată care ar fi suma maximă

Ce pensie ar trebui să aibă românii, în funcție de salariu. Vicepremierul a făcut anunțul, iată care ar fi suma maximă. Pensiile care depășesc salariul nu sunt corecte.

Care este penisa corectă în România, în opinia lui Kelemen Hunor. Cele care depășesc acest prag nu sunt corecte

Vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat ce pensie ar trebui să aibă românii. Pensiile ar trebui acordate în funcție de salariu și să nu îl depășească. Astfel, Kelemen Hunor a declarat că, în opinia sa, pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariul net. De asemenea, despre pensiile actuale care depăşesc salariul vicepremierul României spune că nu sunt corecte, potrivit Agerpres.

Kelemen Hunor a precizat că dacă țara noastră are nişte categorii care pe perioada carierei au anumite restricţii, precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens.

Kelemen Hunor, vicepremierul Romaniei
Kelemen Hunor, vicepremierul Romaniei

Și alte țări procedează la fel

”Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

Acesta a amintit că în cadrul coaliţiei de guvernare a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.

Cu cât vor crește pensiile în 2022

Pe de altă parte, guvernul  a anunțat cu cât vor crește pensiile anul viitor. Astfel, pensiile vor creşte anul viitor cel puţin cu rata inflaţiei, a anunțat ministrul Muncii.

”Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a arătat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Sistemul de pensii trebuie reformat

De asemenea, Raluca Turcan susține că sistemul de pensii trebuie reformat.

”Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere”, a arătat Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe