Încheierea unei polițe de asigurare RCA este una dintre principalele obligații pe care le au posesorii de mașini. Fie că sunt persoane fizice sau juridice, cei care dețin un autovehicul sau mai multe, au obligația, potrivit Codului Rutier, să încheie o asigurare de răspundere civilă auto (RCA), în caz contrar fiind aspru sancționați de către polițiști. Ce sancțiuni se aplică, în afară de amendă.
Polița de asigurare auto obligatorie este cea care acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului și din vina acestuia. Asigurarea RCA trebuie încheiată pentru orice tip de autovehicul, cu excepția celor de tracțiune animală. Dacă aveți o mașină înmatriculată în România sau care urmează să fie înmatriculată, este obligatoriu să încheiați o poliță RCA.
Șoferii care nu respectă această obligație pot fi aspru pedepsiți, conform legii, atunci când sunt opriți în trafic și polițistul constată că nu au asigurare obligatorie la mașină. În primă fază, șoferul este sancționat cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei, potrivit Legii 132/2017, dacă nu are RCA.
În astfel de situații, polițiștii pot să rețină certificatul de înmatriculare sau înregistrare al mașinii și să retragă plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor neasigurate care circulă pe drumurile publice. Se va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Legea mai spune că, dacă în termen de 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare posesorul mașinii nu face dovada asigurării acesteia, „poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Până în 2020, polița RCA trebuia prezentată în format fizic la controalele din trafic ale polițiștilor rutieri. De aproape doi ani, existența unei asigurări obligatorii încheiate pentru autovehicul poate fi dovedită și prin prezentarea ei pe telefon.
Șoferii pot verifica valabilitatea poliței RCA și online, pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Cei care vor să știe dacă mașina lor mai este asigurată pot da o căutare după numărul de înmatriculare sau după seria de caroserie (serie VIN).
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, în urmă cu câteva zile, tarifele de referință pentru piața RCA în 2022. Noile tarife au crescut pentru toate categoriile de vârstă ale șoferilor și pentru toate capacitățile cilindrice ale autovehiculelor. Cele mai mari creșteri sunt însă în cazul șoferilor care au sub 30 de ani, acestea pornind de la 1286 de lei (pentru mașinile sub 1200 cmc) și ajungând până la 3551 de lei (pentru mașinile cu motoare de peste 2500 cmc).
Prețurile asigurărilor RCA urmează să fie limitate, după ce ASF a depus la Guvern o propunere în acest sens. Limitarea va fi de 6 luni, pornind de la tarifele de referință și ținând cont de sistemul bonus-malus. Acest sistem se referă la faptul că șoferii care nu au provocat daune vor plăti mai puțin la asigurarea obligatorie, în timp ce aceia care au un istoric de șofat cu daune vor fi nevoiți să plătească un tarif mai mare pentru polița RCA.