Ce pățesc preoții care cer bani pentru slujbele religioase. Pedeapsa dezvăluită de arhiepiscopul Sucevei

Stan Filon, Rădulescu Valentin 24.02.2021, 19:29
Ce pățesc preoții care cer bani pentru slujbele religioase. Pedeapsa dezvăluită de arhiepiscopul Sucevei

S-a aflat acum ce pot păți preoții care cer bani pentru slujbele religioase! Au fost foarte multe cazuri în România când preotul a refuzat pur și simplu înhumarea unui decedat, până nu primește o anumită sumă de bani. Pentru omul lui Dumnezeu nu a contat faptul că familia respectivă este săracă. De multe ori, oamenii s-au împrumutat pentru a-și putea înmormânta rudele, alte ori au ales să meargă în alt sat, unde tarifele erau mai mici.

Ce pățesc preoții care cer bani pentru slujbele religioase

Ei bine, acum s-a aflat că preoții care cer bani pentru diferite slujbe pot rămâne fără parohie. O circulară transmisă de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, vara trecută a fost făcută publică de presa locală din Iași. Jurnaliștii locali susțin că în circulara respectivă ÎPS Calinic le interzicea preoților să perceapă vreun tarif pentru serviciile religiose.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a revenit recent însă cu un mesaj prin s-a precizat că, de fapt, ÎPS Calinic nu le-a interzis preoților să perceapă anumite sume, ci le-a cerut să ceară cu decență contribuțiile bănești pentru serviciile religioase.

Ce patesc preotii care cer bani pentru slujbele religioase
Ce patesc preotii care cer bani pentru slujbele religioase

”Nu a interzis, ci a rugat preoții”

”În circulara din 14 august 2020 nu a interzis, ci a rugat preoții ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești. Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”, a transmis preotul Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În aceeași precizare, se spune despre contribuțiile benevole că reprezintă ”sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace. Parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale, dar acest lucru trebuie să fie dăcut doar după ce preotul eliberează chitane pentru sumele respective.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...