Ce părere au, de fapt, românii despre Rusia. 37% dintre ei nu știu dacă ne este prieten sau dușman

Mihnea Tălău 17.03.2023, 18:47
Ce părere au, de fapt, românii despre Rusia. 37% dintre ei nu știu dacă ne este prieten sau dușman

Un sondaj recent realizat în mai multe țări de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) sugerează că europenii s-au apropiat în ceea ce privește sprijinul lor pentru Ucraina. Trei factori au contribuit la această remarcabilă apropiere.

Europenii susțin independența Kievului

Cei trei factori sunt următorii: – succesele ucrainenilor în primul an de război; modul în care războiul a unit stânga și dreapta politică; și percepția revenirii unui Occident puternic, condus de SUA.

În urma celor 12 luni de război, aliații au devenit mai uniți față de cum erau până acum. Un sondaj multinațional al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) – realizat în ianuarie 2023 în zece țări europene (Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania) – arată că europenii sunt surprinzător de uniți în determinarea lor de a susține independența Kievului, potrivit stirileprotv.ro.

Cu un an în urmă, un sondaj important al ECFR a arătat că, deși europenii erau uniți, condamnau războiul și își doreau ruperea relațiilor cu Rusia, erau profund divizați în ceea ce privește modul în care vedeau sfârșitul războiului.

În România exista atunci preferința pentru ca războiul să se încheie cât mai curând posibil.

Țările pe care Ucraina le amenință. Ce se va întâmpla după terminarea războiului. „Fiecare alegere a fost consemnată”

Percepția românilor despre Rusia

Potrivit sondajului, în fiecare țară chestionată, opinia predominantă este acum că Rusia este un adversar  – de la doar 32% în România la 77% în Estonia.

Astfel, 32% din respondenții din România au spus că sunt de părere că Rusia este un adversar, în timp ce 37% au spus că nu știu dacă dacă Rusia este „prieten” sau „dușman”.

La întrebarea „care dintre următoarele răspunsuri reflectă cel mai bine viziunea voastră despre ceea ce reprezintă Rusia pentru țara voastră?”

  •  4% au spus că Rusia este un „aliat – care ne împărtășește interesele și valorile”;
  • 15% au spus că este „un partener necesar – cu care trebuie să cooperăm în mod strategic”;
  • 37% au spus că „nu știu” dacă Rusia este „prieten” sau „dușman” pentru țara noastră;
  • 12% au spus că Rusia este „un rival – cu care trebuie să concurăm”;
  • 32% au spus despre Rusia că este „un adversar – cu care ne aflăm în conflict”.

În cele nouă state membre ale UE chestionate, doar 2% dintre respondenți văd Rusia ca pe un aliat, iar 12% o consideră un partener necesar pentru țara lor.

De asemenea, 66% dintre respondenți văd Rusia fie ca pe un adversar, fie ca pe un rival.

În mai 2022, majoritate considera că Rusia trebuie condamnată pentru agresiunea sa din Ucraina.

În fiecare țară intervievată atunci, peste 50% dintre respondenți (variind de la 56% în Italia la 90% în Finlanda) au considerat că Rusia este principalul responsabil pentru izbucnirea războiului – mai degrabă decât Ucraina, UE sau SUA.

În mod similar, în fiecare dintre cele zece țări intervievate, majoritatea era în favoarea acordării unui ajutor economic mai mare Ucrainei – variind de la 51% în Italia la 76% în Suedia.

Rusia, considerată la fel de slabă sau mai slabă decât înainte

Aproape peste tot, cu excepția Italiei și a României, o majoritate a susținut, de asemenea, trimiterea de arme și echipamente militare suplimentare Ucrainei.

În cele nouă țări UE intervievate, o medie de 46% consideră Rusia la fel de slabă sau mai slabă decât înainte, în timp ce 33% o consideră puternică sau mai puternică.

Europenii împărtășesc acum percepția generală că UE este la fel de puternică precum o vedeau înainte sau chiar mai puternică decât credeau.

În comparație cu acum un an, recentul sondaj arată că numărul europenilor care se tem de un război nuclear a scăzut.

de asemenea, în România, percepția potrivit căreia o acțiune militară rusă împotriva țării este cea mai mare amenințare a scăzut de la 21 la 16%.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...