ANALIZĂ

CE Oltenia, o tragedie care putea fi prevenită: „Pe ministrul Virgil Popescu nu îl mai interesează, dânsul abia așteaptă că treacă iarna asta să scape de noi”

Gabriela del Pupo 20.01.2023, 11:26
CE Oltenia, o tragedie care putea fi prevenită: „Pe ministrul Virgil Popescu nu îl mai interesează, dânsul abia așteaptă că treacă iarna asta să scape de noi”

Sindicaliștii de la CE Oltenia se plâng de ani de zile că sunt ignorați de către autorități, că discuțiile cu ministerele de resort nu au dus la o soluționare a problemei condițiilor de muncă, și că accidentul în care și-au pierdut viața trei mineri putea fi preîntâmpinat.

Impact.ro a stat de vorbă în repetate rânduri cu Nicu Bunoaică, președintele sindicatului Solidaritatea 2013, iar acesta a avertizat în repetate rânduri despre potențialele pericole care ar putea atenta la viața angajaților companiei. Din păcate, chiar și cu proteste în fața ministerului, sau nenumărate scrisori trimise decidenților, nu s-au găsit soluții pentru această companie.

„Cei care lucrează cu un astfel de utilaj stau cu un mal de 25 de metri în fața lor”

În luna decembrie, liderul sindical explica pentru Impact.ro că, după cum au evoluat discuțiile în ultimii ani cu Ministerul Energiei, muncitorii nu mai au încredere în faptul că activitatea complexului energetic va mai continua până la finele anului viitor. Vești bune nu vin nici de la alte ministere. Adrian Câciu a pus în dezbatere publică o ordonanță de urgență prin care spune că Complexul Energetic Oltenia trebuie să returneze până la finalul anului următor 1,6 miliarde de lei.

Suma colosală poate reprezenta chiar falimentul pentru compania energetică. Finanțarea de peste un miliard și jumătate reprezintă un grant acordat de Ministerul Energiei Complexului Energetic ca un ajutor de restructurare. De asemenea,  aceste reduceri de venituri se reflectau și în calitatea echipamentelor cu care lucrau muncitorii.

„Sunt opt cariere în CE Oltenia, toate au aceeași situație, în primul rând exploatarea care nu se face conform normelor. Toți excavatoriștii, cei care lucrează cu un astfel de utilaj, stau cu un mal de 25 de metri în fața lor, sunt puși în pericol în orice moment. S-au întâmplat situații când au intrat bulgări peste ei, s-au mai surapat dar nu ca aceasta, decât la Berbești (unde o linie de cale ferată a fost închisă din cauza unei surpări masive de teren în 2018). Să vină malul și să moară și oameni. Nu mai vreau ca oamenii să lucreze în acest pericol, noi nu suntem piese de schimb.

Astăzi am lucrat la sesizări, o să le trimit la ITM și la Corpul de Control al Primului Ministru, la Ministerul Energiei.” spunea Nicu Bunoaică, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013.

Poate persoana la care s-a apelat cel mai mult în această perioadă a fost Virgil Popescu, ministrul Economiei. Sindicaliștii au atras atenția încă de la începutul anului trecut asupra faptului că muncitorii sunt ignorați.

„Pe domnul Virgil Popescu nu îl mai interesează, dânsul abia așteaptă că treacă iarna asta să scape de CE Oltenia, e hotărâre a lor într-un fel tacită luată. După 2013 nu s-a mai făcut nimic, investiții, reparațiile se fac de mântuială, cu firmele de casă ale oamenilor politici. Eu am fost foarte supărat și în această duminică, vin să depună coroane, dar îi lasă pe mineri să moară la locurile de muncă.

Nu vorbesc despre investiții, despre nimic absolut.

Toți pun accentul pe oameni în campaniile electorale, vorbesc despre un trai decent, de salarii decente, promit marea cu sare și nu fac nimic. Nu se dorește salvarea companiei.

Nu există stocuri de cărbune, dacă vine o iarnă mai grea, de aceea se și lucrează așa, excavatoarele sunt unul peste altul. Se știe situația aceasta.”, a mai precizat atunci Nicu Bunoaică.

„Mor oameni în continuare, din cauza bolilor nu mai pot să lucreze”

Interesul manifestat pentru problemele de la CE Oltenia a fost minim și că din cauza lipsei de investiții anul acesta foarte mulți muncitori s-au îmbolnăvit. De asemenea câteva sute de tineri au fost angajați pe contracte de 6 luni, în condițiile în care pe acest domeniu atragerea forței de muncă este un proces extrem de dificil. Minerii avertizau și în privința bolilor care fac zeci de vicime anual.

„Tot au amânat întâlnirile. Cel mai important este deblocarea legii 197/ 2021 pentru că mor oameni în continuare, din cauza bolilor nu mai pot să lucreze oamenilor cărora li s-a luat grupa de muncă. Trebuie să facem ceva, reducerea vârstei la 52 de ani, pe criterii de contributivitate, nu cere nimeni pensii speciale. Eu am fost la Ministerul Muncii, am avut o înțelegere din partea domnului Budăi, vârsta de pensionare de 52 de ani în minerit și energie. Mi s-a spus că cei de la companie împreună cu Ministerul Energiei au inclus în lege nu meseriile din producție, au băgat tot până la secretara directorului, oameni care nu ies în producție niciodată.

Pe data de 22 august facem protest. Ne-au murit acum până la jumătatea acestui an câți ne mureau într-un an de zile în alți ani. Și câți vor mai muri până la finalul anului? Ca să își dea seama un om că personalul e îmbătrânit și bolnav.” spunea în vară reprezentantul minerilor.

Acesta mai precizează că legea a fost implementată pentru ca să existe un motiv pentru blocarea ei, situație cu care de altfel se și confruntă acum minerii. Este vorba despre un act adițional, numărul 6, care cuprinde chiar și angajații din serviciile de curățenie.

Cum stăm cu forța de muncă? „Cad excavatoarele pe oameni”

In iunie deja se vorbea de posibile accidente la CE Oltenia. Prin lege s-a recunoscut, ca începând cu 2011 angajații care au lucrat în domeniu să fie incluși în categoriile speciale de pensionari. Din păcate însă cu tinerii angajați sunt mari probleme de recrutare și angajare și de asemenea transformarea unor mine presupune un efort considerabil.

„Se poate duce cărbune și de la CET-urile de la Iași cum este cazul Motru, se poate modifica și cea de la Mintia, de ce să o ducem la fier vechi? Poate să meargă cu cărbune.

Am angajat 500 de copii, mă mândresc , dar au contract de perioadă determinată, doar 5 luni de zile, după aceea îi trimitem în șomaj, au venit copii din Germania, care lucrau pe bani mulți acolo. Au venit să stea lângă familie să lucreze pentru țara asta și îi aruncăm. Ținem pensionari în sistem care nu mai au nici o treabă, oameni bolnavi care vor să cumuleze pensie cu salariu, existând o lege care le interzice acest lucru.

Trebuie trimis corpul de control. Ca să salvăm această companie, îmi pare rău să o spun că ar fi trebuit băgată în insolvență, sunt multe căpușe aici care i-au banii, care ar trebui să se revadă unde? În retehnologizări, în salariile oamenilor, nu te poți duce în minerit să îți pui viața în pericol, pentru că nu sunt investiții. Cad excavatoarele pe oameni, nu au scule, nu au nimic.” spunea cu o altă ocazie Nicu Bunoaică.

 

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...