Ce obișnuia să facă Ceaușescu cu cadourile pe care le primea de aniversarea lui. Petrecea cu fast de ziua lui. Foto

Redacția IMPACT 23.01.2020, 14:56
Ce obișnuia să facă Ceaușescu cu cadourile pe care le primea de aniversarea lui. Petrecea cu fast de ziua lui. Foto

Nicolae Ceaușescu, cel supranumit cel mai iubit fiu al poporului își sărbătorea aniversările cu mare fast. Ziua sa de naștere era un prilej de sărbătoare pentru întreg poporul. Sau cel puțin asta își dorea dictatorul.

Nicolae Ceaușescu, aniversări de neuitat

Opulența zilelor de naștere ale lui Nicolae Ceaușescu era, poate, mai mare decât am putea crede. Fostul dictator era sărbătorit de românii din toată țara, prin ample festivități în cinstea lui. Ziarele de propagandă, membrii de partid, dar și simplii cetățeni îl omagiau pe Ceaușescu an de an pe data de 26 ianuarie, ziua în care acesta se născuse.

Nicolae, alături de Elena Ceausescu, la ziua lui de naștere
Nicolae, alături de Elena Ceausescu, la ziua lui de naștere


Deși Ceauşescu s-a născut pe data de 23 ianuarie 1918, în certificatul de naștere venirea sa pe lume a fost înregistrată pe 26 ianuarie. În şcoli, fabrici sau sedii judeţene de partid, ziua dictatorului se celebra cu mai mare fast decât Mica Unire, celebrată cu doar două zile înainte.

Cum sărbătoreau românii ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu

26 ianuarie era zi de sărbătoare națională, cu spectacole artistice special pregătite pentru această ocazie. Simultan, instituțiile de învățământ și sediile de partid organizau ample manifestații, marșuri, iar în fabrici, cei mai buni meșteri fabricau ei înșiși cadouri care urmau să fie înmânate dictatorului.
Nicolae Ceaușescu nu punea însă mare preţ pe cadourile venite din teritoriu, multe dintre ele nefiind folosite niciodată, spun cei care l-au cunoscut, potrivit click.ro.

„Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!». Deci, inutile.
În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguschi, arhitectul lui Nicolae Ceaușescu.

„Întotdeauna la începutul orelor trebuia să intonăm imnul. În 26 ianuarie însă se citeau poezii închinate lui Ceauşescu. Noi elevii trebuia să venim cu cravată şi fiecare aveam de citit câte o strofă. Înainte de asta trebuia să îi urăm La mulţi ani.
Ţin minte că în clasa a XI-a profesoara de română chiar ne-a spus ca fiecare dintre noi să îi scriem urări speciale pe care le va trimite apoi la Bucureşti. La vremea aceea ni se părea important, dar acum mi se pare de-a dreptul stupid. Ştiu că am scris şi eu o poezie. M-am inspirat de prin nişte cărţi de la Bibliotecă. Am scris ceva de genul: „La mulţi ani, fiu iubitor, fiu al marelului popor. Să ne trăieşti mult şi bine c-a avem mare nevoie de tine. Republica te iubeşte şi cu drag azi te sărbătoreşte“. Profesoarei i-a plăcut mult şi a apărut şi Drum Nou poezia mea“, a povestit un fost elev, pentru adevarul.ro.

În ultimii ani, mulți nostalgici ai comunismului merg în vizită anual la mormântul lui Nicolae Ceaușescu, la Cimitirul Ghencea. Aceiași admiratori și foști membri ai Partidului Comunist au mers și pe 25 decembrie 2019 la mormântul fostului dictator, pentru a-l „sărbători”, culmea, la 30 de când România a ieșit de sub teroarea regimului autoritar.

Admiratori și foști membri ai Partidului Comunist Român comemorează 30 de ani de la execuția fostului dictator Nicolae Ceaușescu în cimitirul Ghencea Militar, în București, miercuri 25 decembrie 2019. Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Admiratori și foști membri ai Partidului Comunist Român comemorează 30 de ani de la execuția fostului dictator Nicolae Ceaușescu în cimitirul Ghencea Militar, în București, miercuri 25 decembrie 2019. Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Urmăriți Impact.ro și pe