Ce obiecte să nu laşi niciodată în maşină când e caniculă. E mai periculos decât ţi-ai fi închipuit

Cristian Cojocaru 01.08.2021, 13:57
Ce obiecte să nu laşi niciodată în maşină când e caniculă. E mai periculos decât ţi-ai fi închipuit

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a venit cu câteva precizări și îți spune ce nume să nu lași în maşină pe timp de caniculă.

Pe timp de caniculă nu lăsa asta în maşină

Disconfortul termic și vremea caniculară își intră serios în drepturi, cu atât mai mult cu cât meteorologii au anunțat temperaturi maxime de 40 de grade Celsius. Autoritățile vin cu câteva recomandări pentru această perioadă, în scopul de a te proteja și a nu te expune căldurii excesive. Acestea avertizează să:

  • stai la umbră și totodată să eviți expunerea directă la soare, la orele prânzului –  protejează-ți ochii cu ochelari de soare cu lentile din categoria 3 sau cu ajutorul unor ochelari de vedere cu lentile fotocromatice;
  • hidratează-te în mod corespuinzător –  bea astfel minimum 2 litri de apă pe zi. În cazul persoanelor epileptice sau ale celor care suferă de rinichi, inimă sau ficat au anumite restricții în ceea ce privește consumul de apă, astfel că este recomandată consultarea unui medic înainte de a crește aportul de lichide;
  • evită pe cât de mult posibil consumul de băuturi alcoolice și cafea, acestea ducând mai repede la deshidratare;
  • poartă pălării și haine lejere, de culori deschise. Totodată, ai grijă să acoperi cât mai mult pielea și utilizează creme de protecție solară cu SPF mai mare de 15;
  • consumă fructe și legume proaspete – mănâncă regulat, echilibra și ușor și totodată evită consumul crescut de sare, zahăr și grăsimi.

Dintre factorii care agravează efectele temperaturilor crescute asupra organismului fac parte:

  • umiditatea crescută, astfel că transpirația nu se va evapora la fel de repede ceea ce împiedică organismul să se răcorească;
  • factori personali care constau în vârstă, febră, deshidratare, boli de inimă sau mintale, circulația sângelui, consumul de droguri sau alcool în exces.

În ceea ce privește radiațiile solare, valorile mai mari de 7 pe această scară reprezintă un nivel crescut de radiații, astfel că pielea și ochii îți sunt afectați. Pentru a afla indicele UV, te poți orienta după umbră. Astfel, dacă umbra este mai mică față de înălțimea propriei persoane, nivelul indicelui UV este crescut, iar radiațiile sunt periculoase pentru organism.

mașină caniculă
Nu lasa animalele sau persoane in masina atunci cand este canicula

Obiectele care pot fi periculoase la temperaturi crescute

În ceea ce privește mașina, nu lăsa aceste obiecte în mașină expuse la soare, ele reprezentând un real pericol pentru tine. Astfel, tuburile de deodorant se poate deforma la căldură, iar conținutul poate deveni foarte periculos în condițiile date. Brichetele la rândul lor pot exploda, cauzând deteriorare parbrizului sau te pot afecta direct chiar pe tine.

Pentru că gelul antibacterian este destul de utilizat în această perioadă, la rândul lui poate fi periculos atunci când este expus la soare. Substanțele care se regăsesc în compoziția sa pot face recipientul să explodeze. Totodată, nu lăsa bătrânii, copiii sau animalele închide în autovehicul!

Atunci când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade Celsiu, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatură de 41,6 grade, decesul poate surveni. Specialiștii recomandă ca pe timpul caniculei să rămâi cât mai mult în casă sau să limitezi pe cât posibil expunerea la soare, cu precădere în intervalul orar 11:00 – 18:00.

Urmăriți Impact.ro și pe