EXCLUSIV

Ce obiecte a donat Corina Chiriac către Muzeul Național de Istorie. „Sper să fie apreciate” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 15.09.2021, 17:30

Corina Chiriac, 72 de ani, una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică ușoară românească din toate timpurile, a decis să doneze documente și obiecte personale ce i-au aparținut ei și familiei sale în ultima sută de ani.

Corina Chiriac, donație incredibilă către Muzeul de Istorie. Artista a donat lucruri de mare valoare pentru sufletul ei

Donaţia făcută Muzeului Național de Istorie a României cuprinde piese variate, de la paşapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee şi diplome, medalii, certificate de naştere şi de studii, documente şi fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale şi alte obiecte personale de familie.

Adunată timp de mai bine de un secol, donația acoperă istoria a patru generații, de la  tipograful şi graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, devenită Chiriac prin căsătorie),  compozitorul şi profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) şi fiica acestora, interpreta şi compozitoarea Corina Chiriac.

Atestatul de artist liber profesionist al Corinei Chiriac, din 1972
Atestatul de artist liber profesionist al Corinei Chiriac, din 1972

Motivul pentru care a făcut acest gest special

”Cum mi-a venit ideea? Cred că din faptul că-mi place să vizitez muzeele. Și mânăstirile, și muzeele au rolul acesta, de a păstra vie istoria oamenilor. Mi-am zis că e păcat să le arunc, așa că am decis să le propun celor de la muzeu să le dau spre păstrare. Sunt lucruri de suflet pentru mine și sper să fie apreciate și de alți oameni!”, a declarat Corina Chiriac pentru impact.ro.

Printre lucrurile donate – rochii din tinerețe

Îndrăgita solistă spune că printre lucrurile donate se numără și rochii din perioada de tinerețe în care se afirmase deja ca un mare talent al scenei noastre muzicale, dar și un trofeu cu o semnificație aparte pentru ea, cel de la ”Cerbul de Aur, ediția 1971.

”Cred că mai sunt două asemenea trofee în România. Unul era la mine, altul e la Angela Similea”, a adăugat ea.

Mai în glumă, mai în serios, Corina Chiriac spune că nu și-a donat și cerceii de aur, la care ține foarte mult și pe care îi va purta și joi, 16 septembrie, la ceremonia oficială de semnare a actelor de donație, din incinta Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Obiectele donate vor deveni obiecte de patrmoniu

Toate obiectele donate vor deveni unele de patrimoniu și vor fi disponibile online în proiectele virtuale ale MNIR, iar mare parte a acestei donaţii va fi prezentată publicului într-o expoziţie temporară, spre sfârşitul lunii octombrie, legată de aniversarea artistei.

Documente vechi, din anii 1900

Printre actele donate de Corina Chiriac, cel mai vechi document datează din 1900 și este diploma de bacalaureat a bunicii materne, Paris Mardighian, absolventă a unui liceu american de fete din Adabazar, în Turcia. Un alt document vechi este atestarea străbunicului patern, Nichita Nestorescu, negustor boiangiu, în calitate de  Staroste al Asociației Meseriașilor și   Negustorilor  din Buzau, care datează din ultimul an al secolului al XIX-lea, 1900.

Apoi, vor mai putea fi admirate rochii de scenă din anii 1970  și până în prezent purtate de Corina Chiriac la Festivalul de la Mamaia, la alte filmări sau concerte și festivaluri internaționale. Nu vor fi donate și rochiile purtate la ”Cerbul de Aur”, fiindcă așa cum ne-a precizat Corina Chiriac, acestea fuseseră comandate și plătite de către televiziunea publică, care și-a păstrat garderoba vremii. De asemenea, pe lângă trofeul de la ”Cerbul de Aur”, Corina Chiriac a donat și alte distincții și plachete,de la festivale cu nume și renume, inclusiv ”Steaua fără nume”, dar și obiecte muzicale vechi, obiecte de familie  unice, cum este cazul șevaletului de pictor al bunicului Gheorghe Chiriac împreună cu autoportretul său în ulei.

Urmăriți Impact.ro și pe