Ce nu vor avea voie să facă ucrainenii cu armele occidentale. Restricția impusă de NATO și de UE

Beatrice Dumitru 05.02.2023, 11:16
Ce nu vor avea voie să facă ucrainenii cu armele occidentale. Restricția impusă de NATO și de UE

SUA au anunțat la sfărșitul lunii ianuarie că vor trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina, cerute insistent de președintele Volodimir Zelenski, și despre care Joe Biden a spus că sunt„cele mai capabile din lume”. După anunțul Casei Albe, și Germania a decis să furnizeze Kievului tancuri Leopard 2. Însă NATO și EU au pus o condiție Ucrainei pentru a primi armele dorite.

Ce condiție a pus Occidentul Ucrainei pentru a primi arme

Volodimir Zelenski a cerut luni de zile Occidentului arme și, mai ales, tancuri moderne pentru a putea rezista în fața ofensivei Rusiei. Iar SUA și Germania au cedat și vor oferi Kievului mașini de luptă blindate, punând capăt unor luni de zile de negocieri, tergiversări și discuții contradictorii între Washington, Berlin și alte țări aliate. De asemenea,  Occidentul va furniza și rachete cu rază mai lungă de acțiune, însă a pus  o condiție Ucrainei pentru a primi armele.

Kievul, care se teme de un nou atac major al forțelor Moscovei, așteaptă cu nerăbdare livrarea tancurile Abrams și Leopard promise de Occident. Dar cancelarul german Olaf Scholz a precizat că există o condiție și un „consens” cu președintele Volodimir Zelenski că armele furnizate să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului Rusiei.

Ce nu vor avea voie să facă ucrainenii cu armele occidentale. Restricția impusă de NATO și de UE
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

„Există un consens asupra acestui punct”, a spus Olaf Scholz, într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag.

Țările care vor trimite arme Ucrainei

Ucrainei i-au fost promise tancuri grele de concepţie occidentală și se aşteaptă să primească „între 120 şi 140” din diferite ţări. Președintele american Joe Biden a afirmat că Regatul Unit donează tancuri Challenger 2, Franța contribuie cu blindate de luptă, și pe lângă tancurile Germaniei, aceasta dă și o baterie de rachete Patriot, iar Olanda furnizează rachete Patriot. Și Canada a expediat, sâmbătă, primul dintre tancurile Leopard 2 pe care s-a angajat să le furnizeze Ucrainei.

Împreună cu aliaţii noştri, furnizăm Ucrainei tancuri de luptă pentru ca aceasta să se poată apăra. Am cântărit cu atenţie fiecare livrare de arme, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri, începând cu America. Această abordare comună face posibilă evitarea unei escaladări a războiului”, a adăugat cancelarul german.

De asemenea, SUA oferă un nou ajutor militar Kievului, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, și include rachete care ar putea aproape dubla întinderea câmpului de acțiune al forței de atac ucrainene, potrivit Pentagonului.

Volodimir Zelenski a recunoscut că situația se „complică” pe front în fața trupelor ruse, Ucraina fiind din nou ținta unor bombardamente intense. „În cele 346 de zile ale acestui război, am spus adesea că situația de pe front era dificilă. Și că acum se complică”, a spus el în mesajul de la miezul nopții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...