Ce nu trebuie să faceți în mijlocul de transport în comun în perioada pandemiei. Poate să devină un adevărat focar de infecție

Iancu Andreea 03.11.2020, 11:06
Ce nu trebuie să faceți în mijlocul de transport în comun în perioada pandemiei. Poate să devină un adevărat focar de infecție

În contextul epidemiologic actual, o călătorie cu mijloacele de transport în comun ar trebui evitată. Totuși, atunci când aceasta este necesară, călătorii ar trebui să țină cont de o serie de reguli pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. Potrivit specialiștilor, este nevoie să evităm un obicei frecvent, pe care cu toții îl avem în mijlocul de transport în comun.

Ce obicei trebuie evitat în mijlocul de transport în comun

Dincolo de măsurile privind igiena mâinilor și distanțarea socială, dar și purtarea măștii de protecție, cercetătorii ne sfătuiesc să luăm și o altă măsură de prevenție pe parcursul călătoriilor. Se pare că dovezile oamenilor de știință susțin că noul tip de coronavirus se transmite mai ușor prin aerosoli. Astfel, în spațiile mai puțin ventilate, particulele în suspensie aflate în aer pot transmite rapid virusul.

Cum posibilitatea de transmitere este cu mult mai ridicată într-un mijloc de transport în comun, specialiștii ne sfătuiesc să evităm vorbitul. În momentul în care o persoană vorbește sau strigă sunt eliminate de 50 de ori mai multe particule virale. De asemenea, vorbitul la telefon ar trebui evitat în mijloacele de transport.

O călătorie cu mijloacele de transport în comun ar putea fi un focar de infecție foto - Pexels
O călătorie cu mijloacele de transport în comun ar putea fi un focar de infecție
foto – Pexels

”Călătorii ar trebui să rămână tăcuți”

Pentru a evita infectarea pe parcursul unei călătorii cu metroul, autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul, cetățenii ar face bine să nu vorbească. Aceasta este recomandarea unuia dintre specialiștii de la Centrul Superior pentru Cercetări Științifice, Maria Cruz Minguillón. Expertul susține că vorbitul trebuie evitat pe cât posibil în timpul călătoriilor în mijloace închise. Astfel, trebuie să ne păstrăm pentru conversațiile la telefon atunci când suntem în aer liber. Prin acest obicei se reduce cantitatea de particule eliminate în aer.

Și totuși, de ce doar prin respirație nu putem să ne infectăm?! Pentru cei mai sceptici, chiar dacă atunci când respirăm putem elimina o cantitate de particule, aceasta este mult mai mică față de cea din timpul unei conversații. Clarificările vin chiar din partea experților, care susțin că respirația este mai puțin favorizantă infectării, față de mesajele transmise pe cale orală.

“Când respirăm eliminăm doar o cantitate mică de particule, însă când vorbim la telefon și mai și strigăm, având în vedere că suntem în metrou, eliminăm de 50 de ori mai multe particule”, a declarat Minguillón, potrivit 20minutos.es.

Totodată, specialistul recomandă instalarea unor indicatoare în transportul în comun care să încurajeze călătorii să facă liniște pe parcrusul drumului cu mijlocul de transport în comun.

Urmăriți Impact.ro și pe