Ce nu se va mai amplasa în curbe şi intersecţii. E interzis total în România

Cătălina Burghelea 16.11.2021, 13:38
Ce nu se va mai amplasa în curbe şi intersecţii. E interzis total în România

Atunci când conduci pe drumurile din România este foarte enervant să vezi unele chestii în curbe şi în intersecţii. Însă, de acum înainte, au fost interzise total în țara noastră. Despre ce este vorba?

Ce nu vei mai vedea în curbele și intersecțiile din România

Amplasarea panourilor publicitare şi a construcţiilor a fost interzisă în curbele şi intersecţiile din România. Camera Deputaților a stabilit acest lucru deja.

Deputații au hotărât interzicerea amplasării de panouri publicitare şi a construcţiilor, cu excepţia statuilor şi a monumentelor, în curbe şi în intersecţii. Măsura se dorește a fi pentru siguranța șoferilor care circulă pe drumurile din țara noastră. Aceștia nu trebuie distrași de la condus prin diferite reclame. Nici vizibilitatea la volan nu trebuie să aibă de suferit din cauza diferitelor construcții amplasate chiar în curbe sau intersecții.

Camera Deputaților a decis deja

Astfel, Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi (n.r. – marți, 16 noiembrie), un proiect de lege care interzice amplasarea mijloacelor de publicitate sau reclamă, precum şi a construcţiilor, cu excepţia statuilor şi a monumentelor, în curbele şi intersecţiile din țara noastră.

Panourile publicitare, interzise în curbe și intersecții

În urma acestei schimbări, proiectul de lege adoptat astăzi modifică articolul 27 alineatul (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor. Drept urmare, este interzisă amplasarea mijloacelor de publicitate sau reclamă în curbe şi în intersecţiile la nivel ale căilor de comunicaţie, în ampriză şi în zonele de siguranţă, precum şi pe suprafeţele de teren destinate asigurării vizibilităţii în curbe şi în intersecţii.

„Se interzice amplasarea mijloacelor de publicitate sau reclamă şi a construcţiilor, cu excepţia statuilor şi a monumentelor, în curbe şi în intersecţiile la nivel ale căilor de comunicaţie, în ampriză şi în zonele de siguranţă, precum şi pe suprafeţele de teren destinate asigurării vizibilităţii în curbe şi în intersecţii”, prevede textul adoptat, anunță Antena 3.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege privind regimul drumurilor în România.

Ce prevede legislația actuală

Legislația actuală interzicea amplasarea construcțiilor și a reclamelor în curbe și în intersecțiile doar la nivel de căi de comunicație, în ampriză (fâșia de teren pe care urmează să se construiască o șosea, o cale ferată, un dig etc.) și în zonele de siguranță, precum și pe suprafețele de teren destinate asigurării vizibilității șoferilor.

Mai mulți deputați români au susținut proiectul privind modificarea prevederilor actuale din Codul Rutier, cu scopul de a oferi textului de lege ”mai multă claritate terminologică”. Prin urmare, amplasarea panourilor publicitare şi a construcţiilor a fost interzisă în curbele şi intersecţiile din România.

Reguli generale privind amplasarea reclamelor

Legea 185/2013 interzice amplasarea mijloacelor de publicitate luminoase pe suporturile existente care nu au fost destinate publicităţii, cum ar fi stâlpii de telecomunicaţii şi/sau electricitate, instalaţiile de iluminat public sau instalaţiile de semaforizare. Amplasarea reclamelor pe clădiri este autorizată doar în baza unei expertize tehnice elaborate în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi, precum şi a documentaţiei tehnice pentru autorizare. Aceasta trebuie verificată de către specialiștii de proiecte atestaţi pentru cerinţele esenţiale de calitate „rezistenţă mecanică şi stabilitate”, „siguranţă în exploatare” şi „securitate la incendiu”, prevăzute de legislaţia în vigoare privind calitatea în construcţii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...