Ce nu s-a văzut la TV la mitingul anti-mască din București. ”Luptăm împotriva leninismului chinezesc”. Reportaj Impact.ro

Redacția IMPACT 20.09.2020, 11:07
Ce nu s-a văzut la TV la mitingul anti-mască din București. ”Luptăm împotriva leninismului chinezesc”. Reportaj Impact.ro

București, Piața Universității. E în jur de ora 17.00. O mulțime pestriță e adunată sub balcoanele Universității, locul care a văzut probabil cele mai multe încercări de revoluții din istoria României. Începând de la cea zvântată în bătaie de bâtele de sorginte securistică ale minerilor, atingându-și apogeul la promisiunile cu început dulce și capăt amar ale lui Emil Constantinescu și terminând cu ”Stegarul Dac” care își flutura flamura ce, la protestul violent din ianuarie 2012, a girat până la urmă doar bolovani aruncați în forțele de ordine și furtul câtorva telefoane din magazinele centrului Bucureștiului. Acum însă nu mai era cazul nici de Roșii Montane, nici de legi pe justiție și condamnări ale lui Dragnea. Cei aproximativ 1.000 de oameni veniseră pentru altceva.

Mitingul anti-mască din București. Mulți protestatari au venit cu copiii

Pompiliu Diplan, un bărbat de aproximativ 60 de ani, privește mulțumit mulțimea dintr-un capăt al pieții. El este organizatorul, cel care i-a făcut pe cei 1.000 de bucureșteni să renunțe la o după-amiază în fața televizorului și să devină ei înșiși subiect de știri TV. Începe să râdă și să dea din cap aprobator când vede cum două femei și un bărbat desfășoară un banner pe care se poate citi ”Școală, nu pușcărie!”. 

”Refuzăm și trebuie să luptăm împotriva noului leninism chinezesc. Lumea trebuie să iasă din această cultură a fricii”, le spune el reporterilor adunați ciorchine. E primul miting la care reporterii TV pot fi recunoscuți și de la mare distanță: sunt singurii care poartă măști de protecție. Bine, nu doar ei, ci și jandarmii. Care au parte la un moment dat de huiduieli și fluierături. Lucrurile însă nu degenerează. Se scandează generalizatorul ”Jos Dictatura”, ca la mai toate protestele de la decembrie 89 ‘încoace, dar și specificele ”Copiii noștri nu sunt cobaii voștri” sau ”Jos masca”. 

Apar și figurile cunoscute. Regizorul Cristi Puiu, omul care a fost pus la zid de o societate și o presă întreagă după un discurs anti-masca de protecție la Cluj, actrița Carmen Tănase și surpriza Luis Lazarus, fosta vedetă a OTV-ului lui Dan Diaconescu. Stă discret, însoțit de o prezență feminină. În rest, mai mulți oameni tineri decât de vârstă înaintată printre cei care au venit să dea frâu nemulțumirilor unei părți a societății românești. Mulți veniți cu copiii, tocmai pentru că protestul e îndreptat, în special, împotriva măsurii introducerii măștilor la ore. Dar nu doar atât. ”Protestăm împotriva vaccinării obligatorii, a triajului epidemiologic, a măștilor în școli, împotriva plexiglasului. Îi transformă pe copii, îi face aserviți din indivizi liberi. Eu am doi copii, pe cel mic nu l-am înscris la grădiniță tocmai din cauza distanțării sociale”, ne spune Cristina, o femeie de aproximativ 40 de ani.

miting anti-masca Bucuresti
miting anti-masca Bucuresti

Amenințați cu amenzi de 10.000 de lei

Sunt multe steaguri tricolore care flutură, discuții, oamenii încep să țină discursuri. Sunt și copii invitați să vorbească. Lumea scandează și îi cere demisia lui Raed Arafat, probabil cel mai detestat personaj de către protestatari.  E primit cu urale medicul Răzvan Constantinescu, omul care la debutul pandemiei se oferise să se infecteze pentru a le demonstra tuturor că temutul Covid-19 nu produce mari efecte asupra organismului unui om sănătos.

”Copilul meu mi-a spus că nu poate să respire. Are senzație de vomă. Nu doar el, ci și alți copii. Mă voi lupta până la capăt pentru ca autoritățile să scoată măsurile astea”, ne spune altă femeie. E speriată, nu vrea să ne dea și numele. La insistențe, bâguie până la urmă un ”Andreea”.

Lumea începe, încet-încet, să se împrăștie în jur de orele 19.30, după aproximativ două ore de protest, lăsând în urmă reacțiile revoltate ale autorităților. Jandarmeria, prin vocea purtătorului de cuvânt, Georgian Enache, i-a amenințat pe oamenii prezenți cu până la 10.000 de lei amendă  (în stare de alertă sunt interzise adunările de mai mult de 100 de persoane), în timp ce Ludovic Orban s-a rezumat să declare: ”Am văzut că a fost un protest cu 100 de participanți. Îmi pare rău că sunt unii care nu-și iubesc copiii”.

Urmăriți Impact.ro și pe