Ce nu mai au voie să facă ruşii începând de azi, 2 martie. Putin a dat ordinul

Andra Daoud 02.03.2022, 21:21
Ce nu mai au voie să facă ruşii începând de azi, 2 martie. Putin a dat ordinul

Sancțiunile economice impuse Rusiei, în contextul războiului, l-au determinat pe Vladimir Putin să ia o decizie radicală. Liderul de la Kremlin a emis un decret valabil începând de astăzi, 2 martie, prin care le interzice tuturor rușilor să scoată din țară sume mari de bani. Care este pragul maxim și ce a anunțat Vladimir Putin.

Ce nu mai au voie să facă ruşii începând de azi, 2 martie

După ce Vladimir Putin a dat ordinul armatei sale să invadeze Ucraina, mai multe țări din comunitatea europeană au luat atitudine și au început să sancționeze acțiunile Rusiei. Afacerile cu capital rusesc au de suferit, companiile aeriene din Rusia nu mai au voie să folosească spațiul aerian al mai multor țări din Europa, iar o parte din băncile rusești au fost excluse din sistemyl SWIFT. În acest context, liderul de la Kremlin a luat o decizie în regim de urgență.

Moneda națională s-a prăbușit în raport cu dolarul american, iar aceasta a fost doar una dintre consecințele sancțiunilor economice impuse Rusiei. În încercarea de a împiedica o criză economică, președintele Putin s-a sfătuit cu consilierii săi economici și a luat o serie de măsuri.

Putin a emis un decret prin care interzice cetățenilor ruși să părăsească țara cu mai mult de 10.000 de dolari în valută străină. Decretul intră în vigoare astăzi, 2 martie, în încercarea disperată de a împiedica colapsul sistemului financiar rusesc.

Ce nu mai au voie să facă ruşii începând de azi, 2 martie. Putin a dat ordinul
Rușii nu mai au voie să părăsească țara cu mai mult de 10.000 de dolari

„Războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”

Mulți ruși au mers la bănci să retragă numerar, iar Moscova a obligat exportatorii din Rusia să își schimbe o parte din venituri în moneda națională. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a reacționat dur, cu o amenințare la adresa Europei.

Astăzi, un anume ministru francez a spus că au declarat război economic Rusiei. Supravegheaţi-vă limbajul, domnilor! Şi nu uitaţi că în istoria umanităţii războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”, a scris Medvedev pe Twitter.

Și ministrul de Externe al Rusiei a spus că acțiunile Uniunii Europene și ale altor state care sprijină Ucraina nu vor rămâne „fără răspuns” și că țările occidentale trebuie să înțeleagă că „dominația lor în economia globală este „de domeniul trecutului”.

În încercarea de a preveni un colaps financiar, banca centrală din Rusia a dublat ratele dobânzilor la 20%, iar bursa de valori a fost închisă, după ce s-a anunțat inițial că tranzacționările vor fi întârziate și mai apoi anulate. Sucursala europeană a celei mai mari bănci din Rusia a fost în pragul colapsului, iar economiștii au tras un semnal de alarmă spunând că economia rusă s-ar putea contracta cu 5%.

Urmăriți Impact.ro și pe