Ce nu ai voie să faci în doliu – ce reguli se urmează printre credincioși după ce îți pierzi o rudă apropiată

Emanuela Pană 30.10.2020, 19:17

Vestea morții unei persoane dragi cade de fiecare dată ca un fulger, iar durerea pe care o resimți este greu de descris în cuvinte. Totuși, trebuie să acceptăm ideea că moarte este un proces normal, care va surveni la un moment dat în viața fiecăruia dintre noi. Deși nu este un subiect despre care să îți facă plăcere să vorbești, este bine să fii informat și să știi ce înseamnă doliul purtat pentru cineva drag și amănunte despre anumite tradiții.

Ce nu ai voie să faci când ești în doliu

Pierderea unei persoane dragi este de departe cel mai dureros sentiment pe care îl poate simți cineva, iar dificultățile apar atunci când realizezi că trebuie să înveți să trăiești și se te descurci fără prezenta acelei persoane în viașa ta. De regulă, în aceste momente mintea tinde să scoată la lumină și să rememoreze clipele petrecute în prezența celui drag. Însă, doliul nu trebuie văzut ca o adâncire a evenimentului tragic, ci mai degrabă ca un proces de vindecare după o despărțire dureroasă.

Ce este doliul?

„Doliul este răspunsul emoțional al omului la pierderea unei persoane dragi. Este perioada în care te simți copleșit de o mulțime de emoții și crezi că durerea și suferința cauzate de moartea celui drag nu vor dispărea niciodată. Însă trebuie să știi că toate aceste sentimente sunt perfect normale pentru întreg procesul de doliu deoarece este un răspuns natural, firesc, la pierdere.

Doliul este perceput de fiecare în mod diferit, el fiind determinat de o mulțime de factori, cum ar fi personalitatea fiecăruia, capacitatea de adaptare, experiențele de viață, credințele proprii și natura pierderii“, notează baidocserviciifunerare.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu un minut înainte să mori. Descoperirea uluitoare făcută de oamenii de știință

Ce reguli se urmează printre credincioși

Regulile pe care urmează să le citiți sunt nescrise, dar cu toate acestea sunt respectate îndeaproape de credincioși în momentul în care pierd o persoană dragă.

1. Nu ai voie să te îmbraci strident sau indecent

Tradiția hainelor negre este extrem de veche și de cunoscută în rândul credincioșilor, fiind preluată încă de pe vremea Imperiului Roman, unde membrii familiei defunctului aveau obligația de a purta o mantie neagra din lână.

Reguli pe care le respectă credincioșii atunci când țin doliu pentru o persoană apropiată
Reguli pe care le respectă credincioșii atunci când țin doliu pentru o persoană apropiată

În Biblie nu se menționează despre obligativitatea de a purta haine negre, însă asocierea doliului cu această nonculoare este foarte cunoscută la noi, la români. Așadar, este posibil să fii judecat de ceilalți dacă nu te conformezi. Totuși, nuanța negru nu este singura „acceptată“ la nivel social atunci când ești în doliu, fiind permise și hainele închise la culoare.

Un alt aspect extrem de important este legat de felul în care arată acestea. Atunci când ții doliu pentru o persoană dragă nu trebuie să porți blugi rupți, pantaloni sau fuste mulate ori bluze decoltate, întrucât comportamentul unei persoane care trece printr-o astfel de suferință trebuie să fie adaptat situației prin care trece.

2. Sunt interzise relațiile sexuale în afara căsătoriei

Actul sexual este permis atunci când ești în doliu, însă doar între persoanele care au încheiat un legământ în fața lui Dumnezeu. Relațiile intime între parteneri care nu sunt căsătoriți sunt privite ca cel mai mare păcat pe care îl poți săvârși atunci când ții doliu pentru o persoană apropiată. Abstinența conjugală este încurajată în momentul în care soții sunt de acord și respectă alte trei reguli: post, rugăciune și fapte de credință.

3. Nu ai voie să organizezi nunți sau petreceri

Dacă viața te pune în situația de a pierde un membru al familiei sau o persoană apropiată, atunci, din respect și din iubire față de el, trebuie să te manifești ca atare. Astfel, nunțile, botezurile sau alte evenimente de acest fel nu trebuie organizate în momentul în care ești în doliu. Nu se impune, dar chiar și după cele 40 de zile în care trebuie să ții doliu, ești liber să îl continui dacă simți că durerea pierderii celui adormit nu-i va da sufletului voie să se bucure de nuntă.

Conform tradițiilor populare din mai multe zone din țara noastră, acă înmormântarea amână nunta, viitorii miri trebuie să țină doliu măcar 40 de zile de la deces, indiferent de relația pe care au avut-o cu răposatul. În caz contrar, peste căsnicia lor se va abate ghinionul.

4. Bărbații nu au voie să se bărbierească

Una dintre regulile bine întipărite în cultura noastră și care se aplică până la pomana de 40 de zile este purtarea bărbii în semn de respect pentru cel sau cea care a decedat. De asemenea, există și persoane care consideră că bărbieritul în următoarele șase luni sau un an reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri pe care nu ai voie să le faci atunci când ești în doliu, potrivit 9am.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...