Ce nu ai voie să faci, de fapt, când vezi acest indicator. Mulţi conducători auto greşesc

Nicu Stan 16.02.2022, 13:13
Ce nu ai voie să faci, de fapt, când vezi acest indicator. Mulţi conducători auto greşesc

Ce nu ai voie să faci, de fapt, când vezi acest indicator. Mulţi conducători auto greşesc când întâlnesc acest semn de circulație. Indicatorul este alb, mărginit de un cerc roșu, iar în mijlocul acestuia se află un autovehicul. Care este, de fapt, semnificația acestuia, conform Codului Rutier, vedeți în rândurile de mai jos.

Ce este interzis să faci când vezi acest indicator. Mulţi conducători auto nu știu

Indicatorul rutier din fotografie nu interzice doar accesul autoturismelor, ci al tuturor autovehiculelor (autocamioane, autobuze, tractoare, motociclete cu ataș, etc), excepție făcând motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele, vehiculele cu tracțiune animală, precum și vehiculele trase sau împinse cu mâna.

Conform Codului Rutier, indicatorul se numește „Accesul interzis autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș”. Semnul pune porbleme atât șoferilor în trafic, dar mai ales aspiranților la obținerea permisului auto.

Accesul interzis autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fara atas
Accesul interzis autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fara atas

Ce sunt semnele de circulație de avertizare

Mulți, la vederea semnului de circulație, nu iau în calcul că autovehicul înseamnă autoturisme, autocamioane, autobuze, tractoare, motociclete cu ataș.

Pe de altă parte, semnele de circulație de avertizare pentru șoferi sunt destinate atenționării șoferilor cu privire la diverse pericole sau la anumite reguli, care trebuie respectate pe sectoarele de drum unde sunt amplasate.

Câte semne de circulație de avertizare există

Acest fel de indicatoare sunt, în mare majoritate, în formă de triunghi, cu fond alb, încadrat de o dungă roșie pe margine. De asemenea, sunt și indicatoare de avertizare de alte culori sau sub alte forme, cum sunt cele pentru atenționarea șoferilor că urmează curbe, treceri la nivel cu calea ferată…etc. Ca orice alt semn de circulație nerespectarea acestora poate pune în pericol atât viața șoferilor, cât și pe cea celorlalți participanți la trafic.

Șoferii trebuie să știe că există 51 de indicatoare rutiere de avertizare, potrivit codrutier.ro. De cele mai multe ori, acestea sunt reprezentate de un triunghi roșu, în interiorul căruia se află, pe fundal alb, un semn (de exemplu, o bulină neagră, un animal, o săgeată etc.). Vi le prezentăm mai jos pe cele mai des întâlnite pe un drum.

Curbă la stânga

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la stânga. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depășirea, oprirea, staționarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă la dreapta

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la dreapta. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depășirea, oprirea, staționarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise. Este permisă depășirea în curbele cu vizibilitate.

Urmăriți Impact.ro și pe