EXCLUSIV

Ce modificări importante ar face Cornelia Patrichi în noua lege care prevede reducerea vârstei de pensionare a dansatorilor: „Dacă la 35 de ani nu mai pot dansa pe scenă?”. Exclusiv

Simona Ecovoiu 25.11.2022, 07:40

Vestea că dansatorii și soliștii de balet vor putea ieși mai repede la pensie, alături de balerini și de acrobați, adică la 40 de ani, pentru femei, și la 45 de ani, pentru bărbați, a bucurat-o și pe fosta mare dansatoare a României, Cornelia Patrichi.

Mai ales că, ani la rând, s-a luptat pentru drepturile bănești ale colegilor de breaslă. Stabilită în Italia, fosta mare vedetă a scenei ne-a declarat, în interviul exclusiv pentru Impact.ro: ”Legea ieșirii la pensie a balerinilor la 40 de ani, respectiv 45 de ani, exista și înainte de anii 80, după care a fost abrogată, din nefericire”.

”Ajungi să muncești chiar și 10 ore zilnic. Aceasta este munca unui balerin profesionist”

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege, care prevede reducerea vârstei de pensionare şi a dansatorilor şi a soliştilor de balet, alături de balerini şi de acrobaţi, decizie care va crea locuri de muncă pentru artiștii tineri.

Conform proiectului, femeile vor ieși la pensie la 40 de ani, iar bărbații, la 45 de ani, cu condiția să fi cotizat la stat minim 20 de ani și maxim, 30 de ani.

Contactată de reporterii Impact.ro, fosta marea dansatoare Cornelia Patrichi, văduva inegalabilului Cornel Patrichi, ”Regele dansului”, ne-a declarat, în exclusivitate pentru Impact.ro: ”Această decizie este foarte bună. Legea ieșirii la pensie a balerinilor la 40 de ani, respectiv 45 de ani, exista și înainte de anii 80, după care a fost abrogată, din nefericire.

Marele coregraf Oleg Danovski s-a luptat ani la rând pentru ca anii de la Școala de Coregrafie (care sunt 9) să fie socotiți ca vechime în muncă, dat fiind faptul că un elev de 9 ani are zilnic 4 ore de specialitate, până la absolvire, când ajungi să muncești chiar și 10 ore zilnic.

Aceasta este munca unui balerin profesionist. Ceea ce nu înțeleg eu este de ce trebuie să ai stagiul minim de 20 de ani? De ce nu pot să am categoria 1 cu 10 sau 15 ani vechime? Dacă la 35 de ani nu mai pot dansa pe scenă?”.

Cornelia Patrichi
Cornelia Patrichi

”Ce facem pentru balerinii liber profesioniști care au o indemnizație umilitoare?”

Cornelia Patrichi readuce în discuție și situația balerinilor liber profesioniști, care au activat în anii comunismului, cum este și cazul ei: ”Revin la un subiect care mă apasă, ce facem pentru balerinii liber profesioniști, care au o indemnizație umilitoare? Legea 109/2005.

Aici este vorba despre balerinii care au activat pe scenele din țară și din străinătate, în televiziune, între anii 1950-1999, și care au o indemnizație de 360 de lei, care nu a mai fost indexată din 2005, când punctul de pensie era de aproximativ 300 de lei”, ne-a mai declarat Cornelia Patrichi, în exclusivitate pentru Impact.ro.

Vârsta standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani, pentru femei, şi la 45 de ani, pentru bărbaţi

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani, pentru femei, şi 45 de ani, pentru bărbaţi, alături de balerini şi de acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022, relatează Agerpres. Camera Deputaților este for decizional, în cazul acestei legi, prin urmare ea va intra în vigoare după ce merge la promulgare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...