Ce meserie a avut Elena Ceaușescu, înainte să devină soția președintelui țării. Detalii mai puțin știute despre tovarășă

Redacția IMPACT 19.07.2020, 08:32
Ce meserie a avut Elena Ceaușescu, înainte să devină soția președintelui țării. Detalii mai puțin știute despre tovarășă

Elena Ceaușescu, soția ultimului lider comunist al României era, poate, în aceeași măsură de temut precum soțul său. Cu multe funcții oarbe, care nu reprezentau nici 10% din cunoștințele și experiența sa profesională, Elena Ceaușescu avea, înainte de a fi prima doamnă în stat, o ocupație care o reprezenta.

Elena Ceaușescu, o femeie cu patru clase, dar multe funcții

Elena Ceaușescu a fost cam singura figură feminină marcantă a ascensiunii comuniste din România. Elena Ceaușescu a condus țara alături de soțul său, Nicolae Ceaușescu până în 1989, când s-a ajuns la înlăturarea bruscă a celor doi lideri de la putere sau ceea ce mulți istorici numesc lovitură de stat.

Dacă dăm la o parte multiplele funcții, de chimist (care i-au adus multe titluri și distincții onorifice) și de membră a Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR și prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniștri, Elena Ceaușescu era un om simplu și gol. Elena Ceauşescu a devenit doctor în chimie în anul 1967, cu teza „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, deși avea doar patru clase. Numele ei a stârnit numeroase controverse la acest capitol.

Elena Ceaușescu a avut  și o meserie pe măsura competențelor sale

Născută în 1919, Elena Ceaușescu s-a născut într-o familie săracă din comuna Petrești, jud. Dâmbovița. După terminarea celor patru clase, tovarășa a plecat la București pentru un trai mai bun. Primul ei loc de muncă a fost într-o fabrică de produse farmaceutice, acolo unde a fost muncitor necalificat. Ulterior, a fost cusătoreasă la o fabrică de textile din Capitală. Mulți ani mai târziu, în 1939 avea să-l cunoască pe Nicolae Ceaușescu, cel cu care și-a găsit moartea, în 1989, scrie adevarul.ro.

Tovarășa era cunoscută pentru temperamentul ei extrem de dificil, iar de multe ori apropiații erau nevoiți să se poarte „cu mănuși” cu ea. Sunt multe zvonuri conform cărora se spunea că Elena Ceaușescu are un temperament dificil, fiind de multe ori greu de colaborat cu „tovarășa”.

Urmăriți Impact.ro și pe