Ce materie nouă vor studia elevii în şcoli. E oficial totul, Iohannis a semnat decretul

Stan Filon 26.11.2021, 09:03
Ce materie nouă vor studia elevii în şcoli. E oficial totul, Iohannis a semnat decretul

Elevii din România vor studia istoria evreilor și a Holocaustului! Șeful statului, Klaus Iohannis, a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii care prevede introducerea în școlilor din România a noii materii. Aceasta va fi predată la liceu și la școala profesională.

Elevii de liceu din România vor studia o nouă materie

Legea promulgată deja de președintele Klaus Iohannis prevede introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, precum şi instituirea şi acordarea premiului „Constantin Karadja”.

Actul normativ stipulează că această nouă materie școlară se include în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul şcolar 2023-2024. „Cadrele didactice care predau disciplina ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate, în ţară sau în străinătate”, mai prevede legea.

Elevii de liceu din Romania vor studia o noua materie
Elevii de liceu din Romania vor studia o noua materie

Elevii vor studia Istoria Evreilor. Holocaustul

Legea respectivă mai stipulează și faptul că Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic şi Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, la propunerea Consiliului de onoare, acordă premiul anual „Constantin Karadja” cu ocazia zilei de 9 octombrie, „Ziua Holocaustului”.

„Premiul ‘Constantin Karadja’ se acordă cetăţenilor români şi străini, instituţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, pentru merite deosebite în prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor Holocaustului, dezvoltarea programelor educaţionale şi de cercetare privind Holocaustul din România, precum şi promovarea combaterii antisemitismului”, se arată în lege.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Dar cine a fost Constantin Karadja? Ei bine, s-a născut în Olanda pe data de 24 noiembrie 1889 și a primit numele  Constantin Jean Lars Anthony Démetre Karadja. A fost un diplomat, jurist, istoric, bibliograf și bibliofil român de origine olandeză, membru de onoare (1946) al Academiei Române.

Premiul Constantin Karadja în România

Karadja a studiat dreptul la Inner Temple și a fost admis avocat în baroul englez. Vorbea engleza, franceza, germana, suedeza, daneza și norvegiana și cunoștea limbile latină și greacă. Stabilit în România prin căsătorie (1916), Constantin I. Karadja a devenit cetățean român. Intrat în diplomație în 1920, a servit în misiuni diplomatice în calitate de consul la Budapesta (1921-1922) și consul general la Stockholm (1928-1930) și Berlin (1931-1941). În 1941 a devenit directorul departamentului consular din Ministerul Afacerilor Externe.

Atât în calitatea de consul general al României la Berlin (1931-1941) cât și ca șef al secției consulare în Ministerul Român de Externe (15 iunie 1941 – 17 octombrie 1944), ”în ambele sale funcții, timp de un deceniu și jumătate, Karadja a depus o intensă activitate de salvare a evreilor români surprinși de război în regatul morții. Zeci de mii de oameni și-au datorat viața persistenței, abnegației, hotărârii și amplorii ieșite din comun, marcând angajamentul său de lungă durată în favoarea evreilor români naufragiați sub regim nazist”. A fost înlăturat din funcție și a fost lăsat și fără pensie! Moare pe 28 decembrie 1950, la București.

În 2005 s-a aflat exact ce a făcut Constantin Karadja

De-abia în anul 2005 s-a aflat exact ce a făcut exact Constantin Karadja pentru români și pentru evreii din România, iar meritele sale au fost recunoscute. În cadrul unei ceremonii la ambasada israeliană din Berlin, în prezența ambasadorului României, lui Constantin I. Karadja i s-a conferit postum titlul de ”Drept între Popoare” de către Institutul Memorial al Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim.

Au fost prezentate în detaliu demersurile sale diplomatice care au dus la salvarea de la deportare și exterminare a peste 52.000 de evrei (bărbați, femei, copii) din Europa stăpânită de naziști, în special din Germania, Franța si Ungaria, dar și din Grecia și Italia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...