Ce măsuri s-ar putea lua, după Paște, pentru vârstnicii din România. Anunțul a fost făcut de ministrul Nelu Tătaru

Luiza Moldovan 20.04.2020, 18:00
Ce măsuri s-ar putea lua, după Paște, pentru vârstnicii din România. Anunțul a fost făcut de ministrul Nelu Tătaru

Ce măsuri s-ar putea lua, după Paște, pentru vârstnicii din România. Anunțul a fost făcut de ministrul Nelu Tătaru. „Depinde foarte mult de ce se va întâmpla peste o săptămână”, a spus Tătaru.

Ce măsuri s-ar putea lua, după Paște, pentru vârstnicii din România. Anunțul a fost făcut de ministrul Nelu Tătaru

Astăzi, doctorul Arian Streinu-Cercel propusese separarea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani de familiile lor, în contextul discuțiilor despre limitarea răspândirii virusului, iar reacțiile negative au fost prompte și vehemente. Publicul a fost deosebit de vocal pe rețelele de socializare, ba chiar numele lui Streinu-Cercel fusese confundat cu cel al lui Tătaru, astfel că se iscase o adevărată brambureală informațională. Unii spuneau că Tătaru ar fi cerut acest lucru, în timp ce Tătaru infirma în direct la Digi24.

Până la urmă, s-a stabilit că nu ministrul Sănătății ceruse acest lucru, ci Adrian Streinu-Cercel, care a vrut să reunească mai multe propuneri într-un cadru de relaxare a măsurilor de combatere a răspândirii epidemiei. Acest cadru nu are, însă, spriinul Guvernului și a fost respins categoric și de ministrul Tătaru, care a preferat termenul „precauție” celui de „restricție” atunci când s-a referit la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

„Să ne gândim dacă, odată cu atingerea vârfului, perioada de descreștere va duce la o perioadă de relaxare. Dar relaxarea va fi în același timp cu anumite restricții, în care vor fi două sau trei ore în care putem merge cu mască și mănuși. (Relaxarea – n.red.) nu la fel pentru toate categoriile de vârstă, precum nu la fel pentru toate localitățile sau focarele. Vedem evoluția fiecărui focar în parte. Vor avea un orar în care persoanele vârstnice vor putea să iasă, să se relaxeze, dar n-aș spune eu o restricție, ci mai degrabă o precauție cu persoanele în vârstă”, a spus ministrul Sănătății.

Propunerea lui Cercel, contestată pe toate planurile Dr Adrian Streinu Cercel.  Foto: Inquam Photos / George Călin
Propunerea lui Cercel, contestată pe toate planurile Dr Adrian Streinu Cercel. Foto: Inquam Photos / George Călin

Peste o săptămână se va face o evaluare ca să vedem cum stăm cu numărul de noi infecții provenite din perioada pascală

Tătaru propune, în schimb, plasarea pacienților asimptomatici sau cu simptome ușoare în zone-tampon.  Măsura ar fi luată pentru a se prelua din presiunea pe sistemul medical. Despre ridicarea sau relaxarea măsurilor de interdicție a circulației, ministrul Sănătății a spus că acestea vor fi luate în funcție de specificul fiecărei comunități în parte. Tătaru a mai spus că se va face o evaluare peste o săptămână, ca să vedem cum stăm cu noile cazuri de infecții după perioada sărbătorilor de Paști și că atunci, abia, se va pune în discuție o anumită relaxare.

“Vom face o evaluare cam peste o săptămână, după sărbătorile pascale. Vom vedea de la zi la zi numărul de cazuri, creșterea acestuia precum și numărul deceselor. Când va veni vorba de o relaxare vom vorbi individual pentru fiecare comunitate în parte.

Am văzut multe site-uri astăzi, dând oarecum, chiar spunând, că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu.

Ne gândim ca în următoarea perioadă să vedem, în funcție de saturarea spitalelor de suport, ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată trece în niște zone-tampon, ca să nu afecteze sau să nu infecteze persoanele aflate la domiciliul sau persoanele peste 65 de ani, sau o parte dintre aceștia pot să nu aibă locuințe și atunci, până la un prim test negativ, vor fi aduse în anumite spații-tampon”, a declarat Nelu Tătaru.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe