Ce măsuri importante anunță Iohannis, după ședința CSAT. Mesaj de ultimă oră pentru români

Andrei Cezar 27.05.2020, 14:33

Președintele Klaus Iohannis a condus ședința CSAT de astăzi în urma căreia s-a stabilit strategia de apărare a țării, pentru perioada 2020-2024. În plus, au fost abordate teme de politică externă, educație, sănătate, ordine publică, economie, mediu și securitate energetică și cibernetică.

Măsuri importante anunțate de Iohannis, după ședința CSAT

Președintele Klaus Iohannis a declarat că noua strategie de apărare a țării are drept element cheie siguranța cetățeanului, în contextul pandemiei de coronavirus.

”Am condus azi şedinţa CSAT în care au fost abordate mai multe teme relevante pentru apărarea şi securitate naţională. Punctul central l-a constituit analiza noii strategii de apărare pentru perioada 2020-2024. Vreau să vă prezint mai multe aspecte legate de siguranţa cetăţenilor.

În primul rând, strategia a fost elaborată în contextul pandemiei. În aceste condiţii speciale, relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporeşte volatilitatea şi impredictibilitatea. România a trebuit să facă faţă pandemiei într-un timp scurt, iar perspectiva evoluţiei ciclice a virusului obligă statul român să păstreze măsurile pe plan medical, al ordinii publice, pe asigurarea serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice.” a declarat președintele, potrivit Antena3.ro.

De asemenea, șeful statului este de părere că politicile publice din domeniul securității naționale trebuie concepute cu responsabilitate față de cetățeni.

”Noua strategie oferă răspunsuri privind prioritatea României de a asigura siguranţa cetăţenilor. Politicile publice din domeniul securităţii vor fi concepute având ca beneficiar final cetăţeanul. Pentru că românii trebuie să simtă că trăiesc într-un mediu sigur şi să aibă încredere că instituţiile îl apără şi protejează. Strategia pentru 2020-2024 operează cu acelaşi concept de securitate naţională extinsă, introdus şi definit în cel existent. ”, a mai spus șeful statului.

Ce măsuri importante anunță Iohannis, după ședința CSAT. Mesaj de ultimă oră pentru români
Ce măsuri importante anunță Iohannis, după ședința CSAT. Mesaj de ultimă oră pentru români

Reafirmarea respectării angajamentelor internaționale

În viziunea președintelui, România este țara care ”își apără valorile, interesele, dar și bunurile naționale” și va continua respectarea angajamentelor față de partenerul strategic SUA și față de UE și NATO.

În plus Iohannis s-a referit și la situația îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, afirmând că numărul cazurilor de infectați rămâne constant.

”În finalul acestei declaraţii de presă, ţin să fac unele precizări legate de evoluţia epidemiei. Numărul de cazuri de infectare rămâne destul de constant, ceea ce înseamnă că ne menţinem încă pe un platou. Vom depăşi cu bine această etapă, dacă vom continua să rămânem vigilenţi şi respnsabili. Vom scădea mult numărul îmbolnăvirilor şi vom face posibilă ridicarea cât mai rapidă a multor restricţii”, a incheiat Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a ședinței CSAT a fost trecut și programul de înzestrare a Armatei, dar și efectivul de forțe militare ce vor participa la misiuni în afara țării în 2021.

 

Urmăriți Impact.ro și pe