Ce mașini vor fi interzise și ce taxe va trebui să plătești în București, pentru un trafic fluent și „curat”. Decizia drastică a Gabrielei Firea

Stefan Daniel 14.08.2019, 11:44
Ce mașini vor fi interzise și ce taxe va trebui să plătești în București, pentru un trafic fluent și „curat”. Decizia drastică a Gabrielei Firea

Gabriela Firea a luat o decizie draconică în privința traficului și poluării din București. Stai liniștit, n-a venit cu vreo idee inovatoare. Doar a copiat ce a văzut prin alte țări, dar vor fi interzise unele mașini și va trebui să plătești o taxă suplimentară uriașă. La fel ca toți politicienii din UE, și cei din Primăria Capitalei își imaginează că banii ne vor curăța aerul și vor fluidiza traficul urban.

Ce mașini vor fi interzise și ce taxe vei plăti ca să ți se permită accesul în București

Ce mașini vor fi interzise și ce taxe va trebui să plătești în București, pentru un trafic fluent și „curat”. Decizia drastică a Gabrielei Firea
Ideea e că dacă ești sărac și n-ai bani să plătești taxe de poluare, o să respiri un aer mai curat, că nu mai ai voie cu mașina prin centru. Dacă nu, tot otravă o să inspiri zilnic

Prin urmare, Bucureștiul va deveni primul oraș din România care va impune primele măsuri drastice în privința poluării provenite de la automobile. Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat miercuri, 14 august, că de la 1 ianuarie 2020, toate automobilele care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov, nu vor mai avea voie să intre în Capitală decât după plata unei viniete/taxe.

Această vinietă va fi de 10 lei pe zi sau de 1.900 de lei pe an.

De asemenea, toate automobilele care au standarde de poluare sub Euro 3, inclusiv, chiar dacă sunt înmatriculate în București și Ilfov, nu vor mai avea voie să circule în centrul Capitalei. Nu gratis! Cele care sunt de la Euro 4 în sus, vor avea voie să circule prin centru doar dacă vor plăti 75 de lei pe lună sau 900 de lei pe an.

Și aceste taxe vor fi aplicate începând cu anul viitor.

Cum își argumentează Firea decizia drastică față de traficul din București

Primarul Capitalei este hotărât să pună taxele pe români cu convingerea că banii ne vor da un aer mai curat. E evident că șoferii vor plăti vinieta și vor circula în continuare pe unde vor. Sau, dimpotrivă, nu vor plăti nimic, nici nu vor fi întrebați dacă au achitat sau nu taxa și tot vor circula pe unde vor. În cel mai rău caz, vor plăti și amenda și tot vor circula și vor polua.

„Capitala României se află într-o situație dificilă din punct de vedere al poluării, cu valori de nouă ori mai mari decât limitele admise. Din cauză că în ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio măsură viabilă pentru limitarea poluării, Bucureștiul a ajuns pe un nedorit loc 6 în topul celor mai poluate orașe din Europa, iar România se află, începând cu anul 2011, în procedura de infrigement. Dacă vrem ca viitorul orașului și al locuitorilor săi să nu fie afectat permanent de această amenințare la sănătatea tuturor, trebuie să acționăm!

Bucureștiul are nevoie acum de o măsură care poate părea drastică, însă viitorul apropiat va arăta că este singura decizie pe care o putem lua. Pentru că traficul rutier intens este printre principalele motive care determină valori record de poluare – în ultimii zece ani numărul maşinilor care circulă prin București s-a dublat – propun un proiect de hotărâre după modelul altor capitale europene, care instituie vinieta electronică pentru circulația rutieră din București pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state, dar și pentru autoturismele poluante din București sau Ilfov, care tranzitează zona centrală a Capitalei. Acest proiect se va afla în dezbatere publică 45 de zile. Așteptăm părerile și sugestiile dvs, pentru ca împreună să dăm o șansă bucureștenilor să respire un aer curat! Să luptăm împreună pentru oxigenul Capitalei!”

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe