Ce mașini nu vor mai avea voie să intre în centrul Bucureștiului din această lună. Amenzile și taxele care intră în vigoare

Cum rezolvă Gabriela Firea problema poluării din București. Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Controversata Taxa Oxigen intră în vigoare peste două săptămâni, de la 1 martie, potrivit programului anunțat de Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei. Aceasta este o taxă care are ca scopreducerea gradului de poluare din Capitală.

Ce reguli se impun pentru fiecare autoturisme

Consiliul General al Capitalei a adoptat la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut proiectul vinietei „Oxigen”, inițiată de Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei. Aceasta prevede ca toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinietă electronică de tip Oxigen. Proiectul privind Vinieta Oxigen prevede interzicerea treptată a maşinilor non-Euro, 1, 2 şi 3 în Capitală, până în 2024.

În urma ședinței Consiliului General al Municipiului Bucureşti, data de intrare în vigoare a fost schimbată, potrivit declarațiilor lansate de Gabriela Firea. Vinieta Oxigen va intra în vigoare de la 1 martie 2020.

Cei care au o mașină cu normă de poluare Euro 3, pot intra în centrul Capitalei, în zona delimitată de primărie, înconjurată de artere precum Ştefan cel Mare, Şoseaua Cotroceni, Calea 13 Septembrie sau Mihai Eminescu, zonă numită ZACA, potrivit Digi 24.

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA). Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA). Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bucureștenii care nu vor să plătească vinieta pe o zi, pot alege să plătească un serviciu de tip abonament. Pentru o mașină non euro se va achita o taxă de 300 de lei lunar sau 1.900 de lei pe an, în vreme ce pentru autoturismele Euro 3 se va plăti o txă de de 100 de lei pentru 30 de zile şi de 700 de lei pentru tot anul. Cei care dețin o mașină Euro 4, mai pot circula încă un an, însă de la 1 ianuarie 2021 vor fi și ei nevoiți să achite taxa Oxigen .

Cei care vor să cumpere o vinetă, o poţi face deocamdată doar online, de pe site-urile www.roviniete.ro / www.taxaoxigen.ro / www.vinietaoxigen.ro.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Cei care nu respectă legea, amenzile intrate în vigoare ajung și până la 2.000 de lei. Conducătorii auto mai trebuie să aibă în vdere faptul că în București s-au instalat deja camere de supraveghere care îi vor depista pe șoferii ale căror malini poluează excesiv. Camere vor scana numerele de înmatriculare, iar șoferii vor fi trași la răspundere în consecință.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI