Patronul firmei care a făcut deratizarea, în urma căreia trei persoane și-au pierdut viața și alte 32 au fost internate în spital, a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de vătămare corporală, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice. Ce mărturisiri a făcut patronul firmei de deratizare?
Patronul firmei de deratizare Bistim Dera, urmează să se prezinte marți în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, după ce procurorii au stabilit că aceasta a folosit un insecticid care are în compoziţie fosfură de aluminiu.
Ioan Sorin Buţă este patronul firmei care a efectuat deratizarea în blocul de pe strada Mioriţa, din Timișoara, unde au murit trei persoane. Compania sa, S. C. BISTIM-DERA S.R.L – D a fost înființată din 2015 și, până anul trecut, când a avut zero angajați declarați la Registrul Comerțului, a funcționat cu unul singur.
”Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Inspectoratul de Poliţie Timiş din data de 19 noiembrie, confirmată prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş din aceeaşi dată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul B.I.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice (…). În cauză există indicii că în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit Delicia – GASTOXIN, care are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială. Organele de cercetare penală au dispus faţă de suspect măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 19 noiembrie ora 3,30”, arată prim-procurorul Tribunalului Timiş, Violeta Filip.
Ioan Sorin Buţă, patronul firmei de deratizare și-a recunoscut faptele, a colaborat cu anchetatorii şi regretă totul, spune avocatul acestuia. ”A fost un incident total nefericit și pentru el chiar surprinzător, aș putea spune, nu se aștepta să fie un astfel de deznodământ dramatic”, a declarat Călin Stăiculescu, avocatul adminstratorului firmei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, avocatul a mai declarat că Ioan Sorin Buţă a recunoscut în fața procurorilor că a cumpărat substanțele de pe piața neagră, fără documente legale.
”Substanțele le-a cumpărat de o cunoștință care se ocupă, printre altele, cu vânzarea de astfel de substanțe. A zis că lucrează chiar la o firmă de profil, urmează să fie audiat în cursul zilei de astăzi acea persoană. Ele ( n.r. substanțele ) nu au fost cumpărate din ce am înțeles cu factură sau cu chitanță fiscală, prin urmare se prezumă a fi cumpărate din zona asta ( n.r. piața neagră ). Fiecare interpretează cum dorește, nu știu în ce măsură pot să etichetez eu, să cataloghez că au fost cumpărate de pe piața neagră sau nu. (…) Au fost cumpărate fără facturi și fără a deține acte de proveniență legale. Probabil sunt niște substanțe care sunt puse într-un circuit public. Ele trebuie să aibe niște documente care trebuie să le însoțească. Le-a achiziționat de la un individ care cred că lucrează la o firmă. Nu cunosc detalii suplimentare”, a explicat Stăiculescu.