Ce lovitură. Mii de angajaţi din România, disponibilizaţi. Cât timp vor primi salarii compensatorii

Stan Filon 14.06.2021, 19:41
Ce lovitură. Mii de angajaţi din România, disponibilizaţi. Cât timp vor primi salarii compensatorii

Vin vești proaste pentru mii de angajați din România, care își vor pierde pur și simplu locul de muncă! Vorbim despre peste 8.000 de români care vor rămâne șomeri, însă aceștia vor primi salarii compensatorii consistente, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică.

Mii de angajaţi din România, disponibilizaţi

Peste 8.000 de mineri din România vor fi disponibilizați, după ce România s-a angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon în următorii ani. Așadar, ortacii vor fi nevoiți să își găsească un alt loc de muncă sau să își schimbe, de fapt, cu totul meseria. Statul îi va sprijini în acest scop și le va oferi salariu compensatoriu care se poate întinde chiar și pe următorii patru ani.

Cei vizați de disponibilizări sunt 8.060 de angajați de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, 264 de oameni de la Compania Națională a Uraniului și 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului, potrivit digi24.ro.

Ce lovitura. Mii de angajati din Romania, disponibilizaţi
Ce lovitura. Mii de angajati din Romania, disponibilizaţi

Salarii compensatorii pentru cei peste 8.000 de oameni

Minerii vor primi plăți compensatorii de aproape 916 milioane de lei, pentru o perioadă de până la patru ani, ceea ce reprezintă, de fapt, salariul din contractul colectiv de muncă, după cum a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Pentru companiile care sunt în insolvență, cum e CE Hunedoara sau pentru cele care nu pot plăti și demonstrează că nu au sursă de finanțare pentru plata acestor salarii compensatorii, mă refer la Compania Națională a Uraniului, le suportăm de la bugetul Ministerului Energiei, din sursele pe care le avem la dispoziție sau din sursele pentru proiectele de reducere a emisiei de dioxid de carbon, pentru că închiderea de mine înseamnă reducerea emisiilor.

Venim și cu venituri de completare, între 24 și 48 de luni pentru toți cei care au minimum trei ani vechime. Aceste plăți vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 și 48 de luni. Dacă oamenii își găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificație pentru că își caută și găsesc loc de muncă și participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit.

Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii”, a explicat Virgil Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...