Creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultimele săptămâni a dus la rate de incidență crescute în unele zone ale țării. Astfel, în mai multe localități de lângă București au fost stabilite noi restricții. Regulile impuse de către autorități urmează să se aplice chiar de sâmbătă, astfel că locuitorii vor trebui să respecte noile măsuri menite să împiedice răspândirea Covid-19.
Numărul de noi cazuri de Covid-19 au crescut alarmant în ultimele zile, Grupul de Comunicare Strategică raportând zilnic peste 2000 de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2. În timp ce campania de vaccinare pare să decurgă cu viteza melcului, tot mai mulți români se infectează și au nevoie de spitalizare, în timp ce o parte dintre aceștia ajung chiar în secțiile de Terapie Intensivă. În contextul în care rata de incidență este în creștere la nivelul țării, autoritățile au impus noi restricții, ce se vor aplica din acest weekend în două localități de lângă București.
Începând de sâmbătă, 11 septembrie, au fost instituite noi măsuri menite să combată răspândirea Covid-19, în localitățile Popești-Leordeni și Periș din județul Ilfov. Decizia a fost luată după ce rata de incidență a depășit 2 la mia de locuitori în aceste zone din apropierea Capitalei. În Popeşti-Leordeni, rata de incidență cumulată la 14 zile este de 2,10 la mia de locuitori, în timp ce în Periş a ajuns la 2,01 la mie.
Autoritățile au stabilit care sunt noile restricții în ceea ce privește localitățile Periș și Popești-Leordeni, după ce ambele au raportat o rată de incidență de peste 2 la mia de locuitori. Astfel, începând de astăzi, în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție. De asemenea, cinematografele și concertele pot funcționa cu participarea a până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și numai cu purtarea măștii de protecție.
Totodată, instituțiile publice și cele private de cultură care administrează spații special destinate activităților cultural artistice în aer liber pot să funcționeze cu participarea a maximum 1000 de persoane pe scaune și asigurarea unei suprafețe de minim 4 mp pentru fiecare persoană. Respectarea normelor de protecție sanitară este obligatorie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În ceea ce privește desfășurarea de spectacole, concerte sau festivaluri în aer liber, este permisă participarea a cel mult 2500 de spectatori, care au obligația de a purta masca de protecție. De asemenea, este permis accesul pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Slujbele religioase se vor desfășura în afara bisericilor, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Pe de altă parte, restaurantele și cafenelele din interior, precum și terasele, vor putea funcționa la capacitate maximă însă doar între orele 5.00 – 2.00. În privința organizării de nunți, botezuri sau mese festive, acestea se vor organiza cu un număr maxim de participanți de 150 de persoane în exterior sau maxim 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor sanitare. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. De asemenea, se permite organizarea de nunți şi botezuri cu un număr de participanți de maxim 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare.