Ce le făcea Nicolae Ceușescu ambasadorilor străini. Nu scăpa nimeni de ritualul umilitor al dictatorului – FOTO

Redacția IMPACT 16.09.2019, 12:50
Ce le făcea Nicolae Ceușescu ambasadorilor străini. Nu scăpa nimeni de ritualul umilitor al dictatorului – FOTO

Nicolae Ceaușescu avea un ritual despre care oamenii acelor vremuri susțin că era de-a dreptul umilitor. Fostul dictator avea obiceiuri inedite.

Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, avea obiceiuri dintre cele mai inedite, spun cei care l-au cunoscut. Spre exemplu, în cazul ambasadorilor străini, punea în practică un ritual pe care mulți îl considerau umilitor.

Dezvăuirile aparțin lui Erwin Wickert, fostul ambasador al RFG în Romania la începutul anilor ’70.

El a dezvăluit că s-a aflat printre diplomații care au primit un așa numit „botez vânătoresc” de la fostul dictator.

Ambasadorii străini și ritualul umilitor al lui Ceaușescu

Erwin Wickert (vezi poza de mai sus), ambasador al RFG în România în perioada 1971-1976 a scris o carte de memorii în care a relatat despre ritualul umilitor la care erau supuși diplomații străini.

Fostul dictator avea un așa numit „botez vânătoresc”, de care nimeni nu scăpa.

“Trebuia să stăm pe saltea şi să ţinem în mâini capul unui iepure şi pe cel al unui fazan ce ieşeau din tolba de vânătoare. Şeful vânătorilor, Ceauşescu, ne punea nouă, începătorilor în ale meşteşugului, o întrebare. Fiecare dintre novici trebuia să găsească pe dată un răspuns pe placul mai-marelui între vânători. Ceauşescu considera întotdeauna fals răspunsul şi Excelenţa care se afla în acel moment pe saltea primea de la preşedinte câte trei lovituri, cu o vergea lungă, pe şezut. Doar o dată a fost făcută o excepţie, după lungi discuţii, când ambasadoarea din Filipine a refuzat categoric să se supună ritualului”, scrie Erwin Wickert.

Însuși fostul diplomat susține că a fost supus acestui ritual.

“S-a auzit ceva zumzet, când mi-a venit rândul să stau pe saltea. Am scos din tolbă capul iepurelui şi pe cel al fazanului. Tare greu îmi venea să fac aşa ceva. Ceauşescu mi-a pus o întrebare: “Va plăti Germania Federală României ajutorul pentru dezvoltare?”. Am ridicat capul din poziţia aceea incomodă şi am strigat: “Nici un leu! Mai mult, vom face propuneri la GATT (n.trad. – Acordul General pentru Tarife Vamale şi Comerţ, devenit, din 1995, OMC, Organizaţia Mondială a Comerţului) ca România să fie recunoscută ca ţară dezvoltată. Ceauşescu a decis că răspunsul nu e cel corect şi mi-a aplicat trei uşoare lovituri cu vergeaua. A început să râdă. El şi ritualul îmi displăceau”, mai spune Wickert.

Urmăriți Impact.ro și pe