Ce le-a transmis Angela Merkel germanilor, pe final de mandat. Cancelarul a avut o ultimă rugăminte la ei

Ioana Bucur 04.10.2021, 22:36
Ce le-a transmis Angela Merkel germanilor, pe final de mandat. Cancelarul a avut o ultimă rugăminte la ei

Cu lacrimi în ochi, fostul cancelar a avut o ultimă rugăminte pentru poporul pe care l-a condus, la 31 de ani de la reunificarea Germaniei. Ce a transmis Angela Merkel, pe final de mandat.

Angela Merkel, o ultimă rugăminte pentru germani

Despărțirea de Angela Merkel marchează sfârșitul unui capitol important din istoria Germaniei. Aceasta a susținut, duminică, ultimul său discurs important din poziția de cancelar, cu ocazia aniversării a 31 de ani de la reunificarea Germaniei.

Cu lacrimi în ochi, mai emoționată decât s-a afișat până acum, Angela Merkel a avut o rugăminte pentru cetățenii țării pe care a condus-o până acum: să susţină un viitor comun, bazat pe diversitate și să revină la poziţia sa din 2015, când a decis să primească un milion de refugiaţi în Germania.

Merkel a subliniat că libertățile câștigate în urmă cu 31 de ani, din momentul reunificării țării, au oferit „atât de multe oportunităţi” pentru oamenii din fostul Est comunist, unde a crescut ea, dar că mulţi dintre ei s-au trezit „într-o fundătură”.

Cancelarul a amintit despre un episod ce a marcat-o profund, când un jurnalist a scris, anul trecut, „că ea nu s-a născut cu adevărat germană”, după ce a spus reporterilor în 2015 că „dacă trebuie să începem să ne cerem scuze” pentru că am avut o atitudine prietenoasă în trimpul crizei refugiaţilor „atunci aceasta nu este ţara mea”.

„Există oare două tipuri de germani şi de europeni – cei originali şi cei dobândiţi, care trebuie să îşi dovedească în fiecare zi afilierea şi care pot să pice un examen cu o propozişie ca cea din conferinţa de presă”, s-a întrebat Merkel.

Ce le-a transmis Angela Merkel germanilor, pe final de mandat
Angela Merkel

„Care este ţara mea?”

Una dintre cele mai controversate decizii ale administrației Merkel a fost deschiderea porților Germaniei, în 2015, pentru un milion de migranţi din Orientul Mijlociu care fugeau de război şi de sărăcie, „ajutând” astfel ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD), o formațiune de extremă dreapta.

Întrebându-se, „care este ţara mea?”, Merkel a transmis că „fiecare individ trebuie să fie capabil să simtă că este auzit şi că aparţine”. Aceasta își dorește o Germanie „în care modelăm viitorul împreună”, adăugând:

„Fiţi deschişi la întâlniri, fiţi curioşi unul de celălalt, spuneţi-vă reciproc poveştile şi toleraţi diferenţele voastre. Aceasta este lecţia din 31 de ani a unităţii germane.”

Angela Merkel a descris decizia sa anul trecut, la 30 de ani de la reunificarea Germaniei, de a restricţiona libertăţile civile pentru a reduce răspândirea coronavirusului drept „una dintre cele mai dificile experienţe” din mandatul ei de cancelar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...