Ce le-a cerut premierul Cîțu preoților la întâlnirea la care a dat liber la Înviere. ”Să facă apel în rândurile credincioșilor”

Ana Anitoiu, Radu Oprișan 25.03.2021, 17:13
Ce le-a cerut premierul Cîțu preoților la întâlnirea la care a dat liber la Înviere. ”Să facă apel în rândurile credincioșilor”

Premierul Florin Cîțu a avut o cerință către preoți, joi, la întâlnirea la care a dat liber la Înviere. Șeful Executivului a explicat cum vor putea participa românii la slujbele de Paște din acest an, în contextul în care pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit.

Florin Cîțu, despre cum vor putea participa românii la Înviere

Prim-ministrul a explicat că pentru ca românii să poată participa la slujbele de Paște în acest an vor fi modificate restricțiile de circulație. Premierul a precizat că întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase din România a fost ”extrem de utilă”.

”Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători. Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară”, a transmis Florin Cîțu, conform unui comunicat al Guvernului.

Ce le-a cerut premierul Citu preotilor la intalnirea la care a dat liber la Inviere. ”Sa faca apel in randurile credinciosilor”
Imagine de la o slujba de Inviere

Ce le-a cerut Florin Cîțu preoților

Florin Cîțu a precizat că le-a cerut reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea anti-COVID-19. Prim-ministrul a precizat că imunizarea unui segment cât mai mare populație va ajuta la depășirea pandemiei cât mai curând, cu cât mai puține victime.

”Discuția de astăzi mi-a confirmat că există deplină înțelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populației. Colaborarea și comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertății religioase, chiar și în condițiile epidemiologice actuale”, a precizat Florin Cîțu.

Noi reguli pentru înmormântări

De asemenea, prim-ministrul, reprezentanții cultelor religioase și ai Secretariatului de Stat au discutat despre schimbarea unor reguli referitoare la înmormântările pe perioada pandemiei de coronavirus.

”Un alt subiect important abordat în cursul întâlnirii a fost legat de o serie de modificări, pe care reprezentanții cultelor le consideră necesare, în privința regulilor actuale de înmormântare a persoanelor decedate din cauza infectării cu noul coronavirus. În colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de înmormântare cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține”, a transmis Florin Cîțu.

Președintele Klaus Iohannis, despre Paște: ”Îmi doresc ca lumea să poată să meargă la biserică”

Anterior, președintele Klaus Iohannis a declarat că își dorește ca pandemia de coronavirus să fie gestionată în așa fel încât oamenii să poată merge la biserică de Paște și să se poată întâlni cu familiile lor, dar fără să participe la petreceri cu multe persoane.

“Anul acesta sărbătorile sunt la o distanță mare (Paștele catolic față de cel ortodox – n.r.). Acum în 4 aprilie vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformații, iar la începutul lunii mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească, sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia fără să avem petreceri cu multe persoane. Nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică. Sunt Sfintele sărbători de Paști, oamenii vor să meargă la biserică și trebuie să găsim soluții ca să poată merge la biserică”, a spus Klaus Iohannis.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...