Ce înseamnă să ”mori de bătrânețe” în 2022: motivul ciudat de pe certificatul Reginei Elisabeta a II-a

Gabriel Peneș 03.10.2022, 13:27
Ce înseamnă să ”mori de bătrânețe” în 2022: motivul ciudat de pe certificatul Reginei Elisabeta a II-a

Ce înseamnă să ”mori de bătrânețe” în 2022. Regina Elisabeta a II-a a încetat din viață, pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de peste șapte decenii. Spre deosebire de majoritatea cauzelor trecute pe certificatul de deces al unui decedat, cel al reginei a consemnat drept motiv al morții „vârsta înaintată”. Adică, fosta suverană a părăsit această lume din cauza bătrâneții, pur și simplu.

Ce înseamnă să ”mori de bătrânețe” în 2022

Pe 8 septembrie, Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață în liniște, la ora 15.10, ora locală, la Castelul Balmoral din Scoția, la vârsta de 96 de ani. Pe certificatul de deces al fostei suverane, publicat de Arhivele Naționale ale Scoției, a fost trecută drept cauză a morții „vârsta înaintată”. Mai simplu spus, regina a murit „de bătrânețe”, după o domnie de peste șapte decenii.

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată, ulterior, alături de soţul ei, Prinţul Philip, la Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor. Menționarea bătrâneții drept cauză a morții este mai rar întâlnită, de obicei fiind trecută o afecțiune care a cauzat decesul, chiar și în cazul persoanelor cu o vârstă înaintată.

De altfel, conform sciencealert.com, principalele cauze de deces în Anglia și Țara Galilor sunt demența și boala Alzheimer; bolile de inimă; bolile cerebrovasculare (cum ar fi accidentul vascular cerebral); cancerul și COVID. Alte cauze notabile includ bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare (cum ar fi astmul); gripa; și pneumonia, a declarat, Marc Trabsky, cercetător principal la Universitatea La Trobe, conform sursei citate.

Ce înseamnă să ”mori de bătrânețe” în 2022: motivul ciudat de pe certificatul Reginei Elisabeta a II-a
Certificatul de deces al Reginei Elisabetei a II-a consemnează drept cauză a morții „old age”, adică „vârsta înaintată”

Motivul ciudat de pe certificatul Reginei Elisabeta a II-a

De fapt, „bătrânețea” ca și cauză a decesului – alături de descrierea vagă a „fragilității” – este adesea clasificată la „simptome, semne și afecțiuni rău definite”. Această din urmă categorie se află în primele 10 cauze de deces în Marea Britanie, mai scrie aceeași sursă. Dar aceasta se situează în prezent mult sub COVID și, în medie pe o perioadă de cinci ani, sub gripă și pneumonie.

Bătrânețea, ca și categorie de cauze ale decesului, are o istorie îndelungată. A fost una dintre principalele cauze de deces în secolul al XIX-lea, alături de descrierea vagă de „găsit mort”. La jumătatea secolului al XIX-lea, înregistrarea decesului cuiva a trecut de la o funcție clericală la una laică, odată cu „Legea privind înregistrarea nașterilor și a deceselor” din 1836, din Regatul Unit.

Apoi, a apărut o publicație de referință, „Clasificarea Bertillon a cauzelor de deces”, scrisă de statisticianul și demograful francez Jacques Bertillon, mai notează sursa citată. Filosoful canadian Ian Hacking a scris că a muri din orice altă cauză decât cele de pe lista oficială era „ilegal, de exemplu, să mori de bătrânețe”. Sigur, cuvintele filosofului conțin și o ironie la adresa clasificărilor de atunci a „cauzelor de deces”, ce nu conțineau și „bătrânețea” ca motiv al morții.

Pe de altă parte, furnizarea unei cauze precise a decesului este importantă, deoarece este un instrument valoros pentru urmărirea tendințelor mortalității la diferite niveluri ale populației.

Oamenii vor să știe cauza cât mai exactă a decesului unei persoane iubite

În cele din urmă, „bătrânețe” a devenit o expresie de ultimă instanță pentru a descrie o cauză necunoscută a decesului. Sau a devenit utilă în cazul în care o persoană ar fi putut muri din cauza mai multor complicații, dar în cazul în care nu era practic sau etic să se dispună o autopsie pentru a găsi cauza exactă a decesului, cum ar putea fi și cazul Reginei Elisabeta. Oricum, fostul monarh nu a avut probleme grave de sănătate – cel puțin nu expuse publicului – singurele afecțiuni fiind cele care i-au diminuat mobilitatea, în ultimele luni de viață.

Celălalt motiv pentru care „bătrânețea” a fost rareori folosită ca și cauză a decesului în secolele XX și XXI a fost acela că nu oferă nicio „încheiere” familiilor celor decedați. Cercetările arată că familiile doresc informații cât mai exacte despre modul în care a murit persoana iubită. Acestea pot fi utile pentru gestionarea propriilor probleme de sănătate, dar oferă un răspuns clar asupra cauzei morții acelei persoanei, fără a plana dubii în această privință.

O cauză necunoscută a decesului poate duce la sporirea durerii și a traumei, în special dacă decesul a fost brusc sau neașteptat. Cercetătorii au susținut de mult timp că familiile formează relații continue cu persoana iubită după ce aceasta moare. Aflarea modului în care a murit este o parte a modului în care membrii familiei rămase în urmă își gestionează durerea și comemorează persoana decedată.

Dar, în cazul Reginei Elisabeta a II-a e clar că la vârsta de 96 de ani, organismul său se apropia în mod natural de finalul funcționării sale, iar bătrânețea a devenit un motiv aboslut plauzibil drept cauză a decesului acesteia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....