Ce înseamnă pentru România vizita vicepreședintelui SUA în Bucureşti. Mircea Geoană: „Este o reconfirmare”

Stan Filon 11.03.2022, 19:19
Ce înseamnă pentru România vizita vicepreședintelui SUA în Bucureşti. Mircea Geoană: „Este o reconfirmare”

Vizita vicepreședintelui american Kamala Harris la Bucureşti s-a încheiat, iar Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, a spus ce a însemnat prezența înaltului oficial american în România. Este un mesaj puternic transmis de reprezentantul Statelor Unite ale Americii, menit să descurajeze orice tentativă de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul NATO.

Iată ce înseamnă pentru România vizita vicepreședintelui SUA în Bucureşti

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a explicat ce a obținut România după vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, la Bucureşti. Chiar dacă vizita a fost una scurtă, aceasta a transmis un mesaj foarte puternic, despre care a vorbit și Mircea Geoană.

„Este o reconfirmare a faptului că România alături de Polonia reprezintă două ancore strategice esenţiale pentru NATO. Al doilea mesaj este că această invazie barbară a Federației Ruse asupra unei ţări democratice şi a unor oameni nevinovaţi nu va rămâne fără consecințe. Dacă va fi nevoie, vom merge la sancțiuni şi mai severe împotriva Federației Ruse. Din punct de vedere militar şi strategic deciziile pe care le luăm în aceste zile vor fi de ranforsare semnificativă a prezenței NATO pe flancul estic, inclusiv în România.

Ce inseamna pentru Romania vizita vicepresedintelui SUA in Bucuresti
Ce inseamna pentru Romania vizita vicepresedintelui SUA in Bucuresti

„NATO este vigilent, este puternic”

O prezența mai mare, mai robustă a prezenței NATO în România nu indică un risc iminent la adresa securității românești sau a alianței, ci reprezintă cea mai puternică armă de descurajare a unor eventuale tentații din partea Federaţiei Ruse de a merge dincolo de Ucraina. Vreau ca lumea să înțeleagă acest mesaj: NATO este vigilent, este puternic.(…). NATO este o alianță defensivă. Vom continua să sprijinim Ucraina având grijă ca acest război, complet ilogic, sa nu escaladeze într-un război si mai mare intre NATO şi Federația Rusă. Cu cât vedem mai multe trupe NATO în România, cu atâta România este mai sigură şi mai bine apărată”, a spus Mircea Geoană la Antena 3.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a ținut să le mulțumească românilor pentru felul în care s-au comportat cu refugiații ucraineni care au ajuns în țara noastră. În plus, înaltul demnitar american a spus că NATO este acum mai puternică ca niciodată, iar Statele Unite sunt pregătite să apere fiecare centimetru din spațiul NATO, dacă va fi nevoie.

Urmăriți Impact.ro și pe