Ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp. Poate fi dezactivat acest sistem?

Cazacu Alexandru 12.01.2023, 15:37
Ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp. Poate fi dezactivat acest sistem?

Atunci când începem o nouă conversație pe WhatsApp apare mesajul „această conversație este criptată integral”. Dar ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp? Se pare că acesta este un sistem prin care platforma de mesagerie menține securitatea conversațiilor private. Ce este și cum funcționează această tehnologie, puteți afla în continuare.

Ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp

Atunci când ne alăturăm unui grup de WhatsApp sau începem o nouă conversație cu o anumită persoană, vom observa mesajul: „Mesajele și apelurile sunt criptate integral. Nicio persoană care nu participă la această conversație, nici măcar WhatsApp, nu le poate citi sau asculta”.

Ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp? Mai precis, asta înseamnă că doar expeditorul și destinatarul oricărui mesaj trimis vor putea vedea conținutul mesajului respectiv. Nici măcar WhatsApp nu va avea acces la conținut. Criptarea integrală nu schimbă modul în care utilizăm platforma, însă face extrem de dificil accesul la conversațiile private chiar și pentru autorități, indiferent dacă acestea dețin sau nu un mandat.

Ce este criptarea integrală

Teoretic, comunicarea prin WhatsApp este acum una dintre cele mai sigure modalități de a conversa online cu oameni din întreaga lume. Așadar, criptarea „end-to-end” este practic o metodă foarte sigură de comunicare.

Ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp? Această tehnologie împiedică infractorii cibernetici, hackerii, telecomunicațiile și chiar guvernele să acceseze mesajele pe care le-ați trimis altor utilizatori WhatsApp. În acest fel,  mesajele, fișierele media și apelurile nu vor ajunge pe mâini greșite.

„Multe aplicații de mesagerie criptează doar mesajele dintre dumneavoastră și aplicațiile respective, dar criptarea „end-to-end” de la WhatsApp vă asigură că numai dvs. și persoana cu care comunicați puteți citi ceea ce este trimis și nimeni dintre ele, nici măcar WhatsApp. Acest lucru se datorează faptului că dvs. mesajele sunt securizate cu un lacăt și numai destinatarul și dvs. aveți cheia specială necesară pentru a le debloca și a le citi. Pentru o protecție suplimentară, fiecare mesaj pe care îl trimiteți are propriul său lacăt și cheie unică”, explică WhatsApp.

De ce criptează WhatsApp mesajele

Aplicația de mesagerie criptează mesajele încă din 2014. Împreună cu grupul de software nonprofit „Open Whisper Systems”, cei de la WhatsApp au petrecut doi ani de zile pentru a dezvolta criptarea „end-to-end”.

Jan Koum, CEO-ul și co-fondatorul WhatsApp, a scris într-o postare că oamenii trebuie să aibă parte de securitate și încredere de a-și spune părerea despre informațiile sensibile. Tocmai de aceea, WhatsApp face tot posibilul pentru a ține informațiile utilizatorilor în siguranță.

De menționat este și faptul că, în prezent, WhatsApp nu poate să predea datele de mesagerie, nici măcar autorităților care cer accesul. Cu toate acestea, chiar dacă criptarea este foarte puternică, nu este imposibil pentru unii hackeri să obțină accesul la informații, potrivit pocket-lint.com.

Ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp
Motivul pentru care WhatsApp criptează mesajele

Sistemul de criptare nu poate fi dezactivat

Dacă vă întrebați cum să activați sau să dezactivați acest sistem, niciuna dintre aceste variante nu este posibilă. Sistemul de securitate este activat implicit din momentul instalării aplicației, așa că nu este necesară modificarea vreunei configurații pentru a avea o conversație securizată.

În schimb, pentru un plus de securitate poți activa conversațiile temporare. Acestea vor fi șterse după un anumit timp. Indiferent că este vorba despre o oră, o zi sau o săptămână, aceste conversații vor fi șterse fără a lăsa nicio urmă pe telefonul mobil sau în backup.

În cazul fotografiilor, aveți opțiunea ca acestea să fie vizualizate o singură dată, după care dispar. După capturarea unei imagini, aceasta poate fi vizualizată doar o singură dată, iar apoi aplicația nu vă va mai permite să o vedeți sau să o salvați pe telefonul mobil.

Așadar, acum știm nu numai ce înseamnă mesaje criptate pe WhatsApp, ci și multe alte lucruri despre acest sistem de securitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...