Ce înseamnă legea marțială decretată de Putin. Relocarea forțată a persoanelor, printre noile puteri ale președintelui rus

Andrei Dumitrescu 20.10.2022, 14:49
Ce înseamnă legea marțială decretată de Putin. Relocarea forțată a persoanelor, printre noile puteri ale președintelui rus

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri legea marțială în patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, pe care Rusia le revendică ca fiind ale sale.

Deși Rusia a anexat în mod unilateral și nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni – Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia – impune legea marțială în aceste regiuni ca și cum ar fi teritorii rusești.

Legea invocată de Putin, care datează din 2002, nu a fost niciodată folosită și poate fi pusă în aplicare doar dacă Rusia se confruntă cu o agresiune sau cu „amenințarea imediată de agresiune”.

Decretul semnat de Vladimir Putin ar putea avea mai multe consecințe:

Mobilizarea trupelor

Legea marțială în Rusia implică automat o mobilizare generală sau parțială a trupelor.

Cu toate acestea, o mobilizare parțială a avut deja loc în Rusia și a fost extinsă la regiunile ocupate, astfel încât nu este clar dacă vor fi chemați mai mulți oameni.

În decret se precizează că, în cadrul legii marțiale, autoritățile vor avea puterea de a adopta măsuri pentru a „satisface nevoile forțelor armate ale Rusiei” și că se va asigura „apărarea teritoriului”.

Rachetele rusesti au ucis 15 oameni in Harkov
Rachetele rusesti au ucis 15 oameni in Harkov

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Mykolaiv din sudul Ucrainei, a declarat că, în opinia sa, decretul lui Putin a fost menit să permită Rusiei să „mobilizeze oamenii noștri care au rămas” în teritoriile ocupate.

Obligarea civililor să servească în forțele armate ale unei puteri ocupante este definită ca o încălcare a Convențiilor de la Geneva privind comportamentul în război.

Restricții de circulație

Legea marțială permite autorităților să limiteze circulația și să stabilească blocaje de circulație, ținând oamenii în casele lor.

Avocatul rus pentru drepturile omului, Pavel Chikov, a declarat că legile ar însemna, de asemenea, puncte de control și inspecții ale vehiculelor, în timp ce autoritățile ar avea puterea de a reține persoanele pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Oficialii instalați de ruși în Kherson au anunțat deja o interdicție de șapte zile pentru civili de a intra în regiune.

Vladimir Saldo, șeful administrației instalate de ruși, a fost citat de agenția de știri de stat TASS, care a declarat că nu este nevoie de o stare de asediu deocamdată, cu puțin timp înainte de a confirma că predă autoritatea armatei.

Relocare forțată a oamenilor

Măsurile ar putea permite, de asemenea, relocarea forțată a oamenilor în alte regiuni, potrivit lui Chikov.

Legislația rusă permite „relocarea” temporară a locuitorilor în zone sigure și evacuarea „obiectelor de importanță economică, socială și culturală”. Saldo a anunțat miercuri că 50.000-60.000 de persoane vor fi evacuate dintr-o parte a regiunii Kherson în următoarele șase zile, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se intensifică.

Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat miercuri că 5 milioane de locuitori din regiunea Donbas și din alte părți din sud-estul Ucrainei și-au „găsit refugiu” în Rusia în ultimii ani din cauza persecuțiilor din partea Kievului.

Ucraina a acuzat Rusia de deportarea persoanelor din teritoriile ocupate. Un emisar american a declarat în septembrie că este posibil ca Rusia să fi deportat cu forța între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni, acuzând-o de crimă de război.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...