Ce înseamnă devansare pe autostradă. Ce manevre sunt interzise pe aceste șosele

Emanuela Pană 10.08.2022, 18:14
Ce înseamnă devansare pe autostradă. Ce manevre sunt interzise pe aceste șosele

Ce înseamnă devansare pe autostradă, este permisă această manevră? Controversa e veche de ani de zile și persistă din cauza faptului că mulți dintre conducătorii auto nu cunosc prevederile legale. Astfel, întrebarea: „Este corectă manevra de devansare pe autostradă a unui autovehicul pe banda dreaptă a acestuia?“ le dă de furcă multor tineri când susțin examenul pentru obținerea permisului de conducere, și nu numai. Vizați sunt chiar și șoferii cu experiență, care ezită în a oferi un răspuns.

Ce înseamnă devansare pe autostradă. Ce manevre sunt interzise pe aceste șosele

Dacă te deplasezi pe autostradă și întâlnești o mașină mai lentă decât tine care ocupă banda II și ai loc să o devansezi prin dreapta, ai sau nu voie să faci această manevră? Mulți români sunt tentați să răspundă cu „Nu“ sau „Da, dar numai dacă se folosesc semnalele de atenționare sonore și luminoase“, însă ambele variante de răspuns sunt greșite.

În realitate, legea română permite acest lucru. Altfel spus, manevra de devansare prin dreapta pe autostradă sau pe un drum cu două benzi este permisă (corectă). Totuși, există trei amănunte demne de ținut minte atunci când vrei să execuți o astfel de manevră. Acestea sunt:

  1. Este ilegal să ocupi banda II sau cea de lângă axul drumului, acolo unde sunt mai multe, atât timp cât nu eşti angajat în devansarea altor autovehicule mai lente de pe benzile din dreapta ta;
  2. Legea te obligă să te repliezi pe banda mai lentă de îndată ce ai terminat de devansat aceste autovehicule, în condiţii de siguranţă;
  3. A merge cu viteza maximă admisă pe banda II deşi ai banda I liberă în dreapta nu constituie un drept de-al tău, ci făcând așa încalci legea.

Ce spune legea despre devansarea pe autostradă

Conform Art. 45, alin. 1 din Codul rutier: „Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial“.

Conform Art. 45, alin. 4 din Codul rutier: „Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie“.

Astfel, depășirea prin dreapta pe autostradă sau pe un drum cu mai mult de o bandă pe sens este strict interzisă. În cazul în care mașina din stânga se deplasează mai încet, iar tu mergi mai tare pe banda din dreapta, poți merge înaintea lui dacă nu schimbi banda de circulație, făcând astfel o devansare.

Devansarea, o manevră periculoasă?

Dacă te deplasezi cu viteză din spate și intenționezi să devansezi un autovehicul prin dreapta, ia aminte că această manevră este periculoasă, în special pe autostrăzi. Lucrurile se complică și mai mult atunci când șoferii au „brilianta“ idee de a-i „educa“ pe cei ce se mișcă mai lent și fără motiv pe prima bandă, punând frână după ce îi devansează.

Ce inseamna devansarea pe autostrada
Devansarea, o manevra periculoasa pe autostrada

În astfel de cazuri, cel mai potrivit este să ai răbdare, să semnalizezi maşinii mai lente intenţia de a o depăşi (atenție!, prin acţionarea semnalizatorului, nu a fazei lungi) și să nu-ți asumi riscuri inutile. Niciodată nu-i o idee bună să te apuci de predat lecţii la peste 100 km/h.

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere când execuți o astfel de manevră este să te asiguri atunci când schimbi direcția de mers și să păstrezi distanța regulamentară pe autostradă (o distanță suficientă astfel încât să se evite eventualele coliziuni produse în urma unor reduceri ale vitezei sau a unor frânări bruște).

Ce manevre sunt interzise pe autostradă 

Condusul pe autostradă este destul de diferit comparativ cu experiența drumurilor publice, iar asta pentru că traficul are o altfel de fluiditate, iar vitezele mari reprezintă un pericol demn de luat în serios. Prin urmare, în calitate de șofer, este extrem de important să știi ce manevre sunt interzise pe autostradă.

Autostrăzile reprezintă un element de-a dreptul important al infrastructurii rutiere, permițându-le conducătorilor auto să străbată distanțe mari într-un timp mai mai scurt față de drumurile obișnuite – lucru datorat limitelor crescute de viteză. Întrucât felul în care se circulă pe autostradă diferă față de cel în care se circulă pe șosele, trebuie să fim atenți să nu încălcăm regulile și să cunoaștem ce este interzis pe autostradă.

De pildă, depășirea pe autostradă este strict interzisă. În locul ei este permisă devansarea, care presupune să semnalizezi și să intri pe banda de accelerație cu cel puțin 100 de metri înaintea următorului vehicul.

De asemenea, conform Codului rutier, este interzisă circulația, oprirea sau staționarea autovehiculelor pe banda de urgență, cu excepția cazurilor justificate, precum și a autovehiculelor cu regim de circulație prioritar. În cazul în care ai nevoie de o pauză, așteaptă pănâ la următoarea ieșire sau benzinărie. Dacă ai uitat să fii cu ochii pe ieșire, să nu cumva să faci o manevră de întoarcere.

Scurtă recapitulare:

  • depășirile pe autostradă sunt strict interzise;
  • staționarea pe banda de urgență este interzisă fără un motiv întemeiat;
  • nu ai voie să întorci pe autostradă.

De asemenea, dacă ești la început în ale șoferiei, recomandarea este să nu intri pe autostradă. Având în vedere vitezele foarte mari, accesul începătorilor este restricționat pe autostradă, astfel că, dacă faci parte din această categorie – a celor care poartă mămăliga în geam, mai ai puțină răbdare până vei ajunge să stăpânești foarte bine volanul.

Nu în ultimul rând, remorcarea e permisă pe autostradă, cu condiția ca viteza ansamblului să nu scadă sub 50 km/h.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...