Ce înseamnă decretarea stării de urgență. Scenariul 3 în România aduce măsuri drastice

Diana Radu 14.03.2020, 12:48
Ce înseamnă decretarea stării de urgență. Scenariul 3 în România aduce măsuri drastice

Virusul care a plecat din China a afectat 122 de țări, printre care și România și a provocat peste 4.700 de decese. Mai mult, zeci de mii de oameni au fost infectați cu coronavirus, iar numărul lor este în creștere. În acest context, mai multe state au decretat stare de urgență. Cum stă situația în România și ce presupune decretarea stării de urgență?

UPDATE: Scenariul 3 în România aduce măsuri drastice

Scenariul 3 intă va intra în vigoare atunci când numărul bolnavilor de coronavirus va fi de 101-2000 de cazuri. Pe durata stării de urgență, decretată de scenariul 3 se pot lua următoarele măsuri:

• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane;
• Limitarea activităților colective;
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie;
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat);
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

Ce înseamnă decretarea stării de urgență în România

În momentul de față, România se află în scenariul cu numărul 2 în cee ce privește gradul de răspândire a coronavirusului. În acest stadiu s-au luat deja măsuri, precum: închiderea școlilor, anularea tuturor evenimentelor cu mai mult de 100 de persoane și oprirea exportului de medicamente. De asemenea, la mometul redactării materialului, în România au fost confirmate 97 de cazuri.

După ce se vor depăși 100 de cazuri, România intră în faza a 3-a și ar putea decreta stare de urgență. Deja sunt voci, precum ce a Gabrielei Firea, primarul Capitalei sau a Avocatului Poporului, Renate Weber, care susțin că este momentul și că este necesar să se declare stare de urgență. Ce presupune acest lucru și cine poate decreta starea de urgență în România?

stare de urgenta, romania, coronavirus, scenariul 3
Ce înseamnă decretarea stării de urgență în România și ce măsuri implică

Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției României, dar și de Ordonanța de urgență numărul 1 din 1999 și poate fi decretată doar de președintele țării, adică de Klaus Iohannis. În momentul instaurării stării de urgență, românii își vor pierde multe drepturi care sunt asigurate de Constituația României.

„(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora”, se arată în articolul menționat din Legea fundamentală.

Responsabilul de gestionarea măsurilor, în cazul instituirii stării de urgență, revine, în principal, Ministerului de Interne.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe