Ce înseamnă, de fapt, rapel? Unii nu știu să folosească acest cuvânt corect

Cristian Cojocaru 11.02.2021, 14:08
Ce înseamnă, de fapt, rapel? Unii nu știu să folosească acest cuvânt corect

Vedem în mai multe publicații că atunci când se referă la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-covid, scriu ”rapel”. Cu un număr foarte mare de căutări, denotă faptul că multe persoane nu înțeleg la ce se referă acest cuvânt. Ce înseamnă așadar, rapel?

Proveniența cuvântului rapel și ce înseamnă acesta

Reprezentând cel mai căutat cuvânt de pe platforma dexonline.ro din această lună, ”rapel” pare că ridică mari semne de întrebare românilor. Cuvântul a fost căutat de aproximativ 890 de ori pe zi de la începutul lunii februarie și până astăzi. Creșterea interesului față de acest cuvânt comparativ cu ceilalți ani are la bază vaccinarea împotriva coronavirus.

Deși cuvântul ”rapel” este folosit pentru a defini cea de-a doua doză a unui vaccin, acesta are mai multe înțelesuri, după cum urmează:

  1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice.
  2.  (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.
  3.  (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.
    „După ce ne căţărăm trebuie să ne dăm şi jos, acolo de unde am pornit, rapel vine din franceză şi exact asta înseamnă, să te întorci de acolo de unde ai pornit”, menționează instructorul Nicolae Badea, potrivit Mediafax.
Semnificația cuvântului ”rapel” este explicată de către doctorul Valeria Herdea
Semnificația cuvântului ”rapel” este explicată de către doctorul Valeria Herdea

Explicația unui doctor cu privire la semnificația cuvântului

Semnificația cuvântului ”rapel” este explicată de către doctorul Valeria Herdea, care arată ce înseamnă acest cuvânt din punct de vedere medical.

„A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reintărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului, de aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organismul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, a spus dr. Valeria Herdea.

Că tot am lămurit ce înseamnă cuvântul ”rapel”, ultimele date cu privire la campania de vaccinare din România arată că până în data de 10 februarie 2021, s-au vaccinat 671.448 de persoane. În ultimele 24 de ore până la data menționată, au fost imunizate în total 40.812 persoane dintre care 4.506 cu prima doză, în timp ce la rapel s-au prezentat 36.306 persoane. În ultimele 24 de ore au fost invocate 47 de reacții adverse dintre care 1 de tip local iar restul de 46, de tip general. De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 2.567 de reacții adverse dintre care 531 de tip local iar 2.036 de tip general.

 

Urmăriți Impact.ro și pe