Ce înseamnă, de fapt, atunci când ți se zbate ochiul stâng sau cel drept

Daria Petrescu 25.06.2021, 14:57
Ce înseamnă, de fapt, atunci când ți se zbate ochiul stâng sau cel drept

De cele mai multe ori, se spune că atunci când ți se zbate ochiul stâng sau drept, ai parte de un lucru bun sau rău. În realitate însă, lucrurile stau altfel, iar specialiștii au explicat, care este de fapt cauza și ce măsuri trebuie să iei în cazul în care te confrunți cu această situație. Ce înseamnă, de fapt, atunci când ți se zbate ochiul stâng sau cel drept

Ce înseamnă, de fapt, atunci când ți se zbate ochiul stâng sau cel drept

Atunci când vi se zbate ochiul stâng sau drept, nu ar trebui să țineți cont de superstiții, cum ar fi că ceva rău sau bun vi se poate întâmpla. Ochii se zbat din cu totul alte cause, explicate de specialiști. Aici vorbim de niște spasme oculare, care se numesc și miokimii. Aceastea apar de cele mai multe ori, atunci când sunteți stresat sau foarte oboist.

De asemenea, atunci când vi se zbate ochiul, acest lucru poate semnala lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatura. Spasmele oculare pot fi cauzate și de consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante.

Cauzele spasmelor oculare

„Sunt și boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceală, gripă, sinuzită, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare.

Se întâmplă ca în spatele acestor spasme să fie iritații oculare, alergii, corpi străini oculari sau sindromul de ochi uscat”, scrie doc.ro.

 Apelăm la medicul oftalmolog?

„În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele).

Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară), ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru a exclude și alte diagnostic”, potrivit specialiștilor în domeniu.

Ce sunt spasmele pleoapelor?

Fiecare persoană se confruntă cu spasmele pleoapelor, macar de câteva ori în viață. Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite. De cele mai multe ori, mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute. Se întâmplă asta, atunci când Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar.

Tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp. Dacă vi se întâmplă asta, nu înseamnă că aveți probleme de sănătate. Sunt cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermittent. Asta se poate întâmpla pe o perioadă de câteva zile, fie la fiecare ochi împarte, fie la amândoi simultan.

 Poţi scăpa de aceste spasme?

Se spune că dacă vrei să scapi de aceste spasme, ar trebui să renunți la anumite alimente, cum ar fi cafeaua și ciocolata. De asemenea, trebuie să dormi mai mult. Sunt utile și compresele calde din jurul ochilor ajută la relaxarea musculaturii.

Mai mult, se poate recomanda o injecție cu toxină botulinică (botox). Există intervenții pentru rezolvarea chirurgicală a unor zone de mușchi sau inervație. Asta pentru cazurile mai grave.

 

Urmăriți Impact.ro și pe