Ce informaţie importantă nu ar mai putea apărea pe buletinele românilor. Dan Barna: „Rupem această legătură care mai este în puţine state”

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 24.06.2021, 19:10
Ce informaţie importantă nu ar mai putea apărea pe buletinele românilor. Dan Barna: „Rupem această legătură care mai este în puţine state”

O informație importantă nu ar mai putea apărea pe buletinele românilor, potrivit vicepremierului Dan Barna. Liderul USR are în vedere un aspect care se regăsește în prezent în cărțile de identitate ale cetățenilor din România, dar care în alte state a fost eliminat de multă vreme. Motivele invocate de către politician sunt multiple, printre ele regăsindu-se și dorința de a scăpa de birocrație și de a ne alinia la standardele statelor din occident.

Ce informație importantă nu ar mai putea apărea pe buletinele românilor

O adevărată dezbatere a fost inițiată de către vicepremierul Dan Barna, după ce acesta a dezvăluit ce informație importantă nu ar mai putea apărea pe buletinele românilor. Oficialul român a vorbit recent despre posibilitatea de a elimina de pe cărțile de identitate a adresei de domiciliu. Propunerea își dorește să simplifice lucrurile, în condițiile în care fiecare schimbare de domiciliu necesită și schimbarea buletinului. În plus, aceasta este condiționată de existența unui act de proprietate, fie că vorbim despre proprietari sau chiriași. Copreședintele USR-PLUS a mai menționat că această modificare ar putea să faciliteze și procesul de votare, chiar și în cazul celor care nu au viză de flotant.

Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe, a spus Barna la Digi24.

Categoriile de persoane afectate de existența domiciliului în buletin

Dan Barna a mai explicat faptul că în multe dintre țările civilizate, unde cetățenii obișnuiesc să își schimbe mai des domiciliu, adresa nu mai apare pe cartea de identitate. Identificarea locuitorilor se face pe baza CNP-ului, însă domiciliu, precum și numele părinților, ar putea fi eliminat de pe cărțile de identitate. Oficialul român a motivat propunerea și prin faptul că există două categorii de persoane afectate în prezent de existența domiciliului în buletin.

Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate. Și mai este categoria cealaltă: persoanele foarte dinamice, care își găsesc de lucru în alt oraș și au o permanentă problemă cu actualizarea buletinului. În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine, ca cetăţean, a adăugat vicepremierul.

Ce informație nu ar mai putea apărea pe buletinele românilor
Dan Barna, vicepremierul României

Cum va influența această schimbare procesul de vot

Printre argumentele aduse de către Dan Barna s-a numărat și cel al persoanelor care sunt împiedicate în prezent să voteze. Modificarea în cadrul legislației electorale și al datelor din buletin ar putea să reprezinte un pas către creșterea numărului de votanți prezenți la scrutine. Totuși, politicianul susține că eliminarea adresei de pe cărțile de identitate nu va duce la creșterea turismului electoral, acesta având loc în general la nivel local. Deocamdată, partenerii de coaliție au afirmat că „se vor gândi” la această propunere.

În egală măsură, făcând o modificare în legislația electorală, la parlamentare, de exemplu, ar fi de dorit să poată vota cât mai mulți oameni. Foarte mulţi oameni, cei mobili și dinamici, activi social, nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare or, foarte puțini fac călătoria acasă ca să voteze. Lucrurile ar fi mult mai simple și am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor pentru că mai multe persoane ar putea să voteze, a mai spus Barna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...